Реклама / Ads
4| 5132 |31.05.2010 НОВИНИ

Спрете рекламите на цигари, призоваха от СЗО

.
Днес оитбелязваме Световен ден без тютюнев дим.

В тази връзка от Световната здравна организация припомнят, че употребата на тютюневи изделия е втората причина за смърт в световен мащаб след хипертонията и убива 1 от 10 възрастни по целия свят. Всяка година СЗО отбелязва 31 май, подчертавайки рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюневи изделия и застъпничеството за ефективни политики за намаляване на потреблението. От там изтъкват, че рекламата на тютюневи изделия, насочена към жените, е популярна по целия свят, привличаща все повече жени и момичета за потребители на цигарени изделия.

Темата за Световния ден без тютюнев дим 2010 г. е свързана с половете и тютюневите изделия, с акцент върху маркетинга, ориентиран към жени. СЗО използва случая, за да обърне внимание на рекламата на тютюневите изделия, насочена към двата пола и да потвърди призива към правителствата за забрана на всички форми на реклама, промоция и спонсорство на тютюневите изделия.

Жените представляват 200 милиона от над 1 милиарда пушачи в света. В 53 държави, част от Европейския регион на СЗО, 21% от жените пушат. Тази цифра расте все повече с рекламата на тютюневи изделия, която все по-често се цели към по-младите поколения жени, асоциирайки пушенето с женската красота, лукс, овластяване и здраве.

В Европейския регион, 59% от мъжете пушат, а тютюневата индустрия вижда нови пазарни възможности за преодоляване на разликата между половете, посочват още от организацията. За да се противопоставят на тютюневата индустрия, насочена към жени и момичета, СЗО отново призовава правителствата да издадат широкообхватни забрани на всички реклами на тютюневи изделия, тяхната промоция и спонсорство, както е посочено в чл.13 на Рамковата конвенция за контрол върху тютюна и в насоките за нейното прилагане.

През май 2005 г. Европейската комисия прие набор от 42 картинни изображения, предупреждения за здравето за ползване от държавите-членки на ЕС. Пет държави от Европейския съюз (Белгия, Франция, Литва, Румъния и Великобритания) и пет извън него (Казахстан, Норвегия, Швейцария, Турция и Украйна) одобриха или ползват тези предупреждения, допълват от СЗО. Въпреки това, Европа има дълъг път, за да достигне примера на Австралия, където - в съответствие с препоръките на СЗО - правителството ще наложи в рамките на две години, тютюневите компании да приемат обикновени опаковки на тютюневите изделия и да премахнат всички цветове и брандинг лога от тях. Това е първият подобен ход в света, насочен към намаляване на смъртните случаи, свързани с тютюнопушенето, отбелязват от организацията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4779 |08.01.2010 Призоваха Сако за свидетел по Боби Цанков . 11| 7000 |01.12.2009 Без голи коремчета в УНСС. Спрете корупцията, контрират студенти . 13| 5446 |30.11.2009 М. Димитров: Спрете с приказките, че СДС загива . 10| 4422 |25.08.2009 М. Плугчиева: Спрете националния мазохизъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads