Реклама / Ads
4| 6178 |29.09.2013 НОВИНИ

Срещу 4000 лв. от нелегален се става бежанец

.
Бежански лагер, Свиленград, с. Пъстрогор Източник: Булфото
С 4000 лв. в джоба се става бежанец у нас. Това е тарифата срещу която работят служителите, които правят интервю с чужденците. Срещу тази сума нелегалните имигранти у нас, стават бежанци. Именно интервюиращият излиза със становище, от което зависи дали чужденецът ще получи така ценния за него статут, който му дава право за легално пребиваване у нас, или ще му бъде отказан.
 

Практиката сочи, че след получаването му чужденците започвали да си организират предвижването до Западна Европа, което било и крайната им цел. С такава оперативна информация разполагат службите за сигурност у нас, пише „Монитор”.

Сумата от 4000 лева за някои от нелегално преминалите границата ни не е проблем, тъй като някои от сирийците, идващи у нас, разполагали сериозни средства, достигащи 25 000 евро, твърдят от МВР. Самото доказване на взимането на рушвета било изключително трудно, тъй като чужденците, които плащали, нямали изгода да разказват схемата пред разследващите. В някои случаи имигранти, получили отказ, топели служителите, че им искат пари.

Обикновено чужденците, които не успявали да се разберат с интервюиращия, чакали с години за статут. Такъв е случаят с Джоан Ахмед и съпругата му Джевин, които дошли преди 3,5 години у нас с малкия си син и още се надяват да получат разрешение за легално пребиваване в България.

В същото време редица експерти по национална сигурност предупреждават, че редица алжирци, мароканци и граждани с други националности се представяли за сирийци с цел да получат също статут.

Те идват без документи казват ти едно име, но няма как да провериш дали тези хора не лъжат”, обясниха служители от системата на МВР.

Заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки посочи, че повече от половината нелегални имигранти, преминаващи българската граница през Турция, не са бежанци от Сирия. Болшинството били от Чад, Кот д‘Ивоар, Мали, Сиера Леоне и Алжир, чиито граждани по думите му България не е длъжна да издържа. Той изрази позиция, че на всеки пострадал от война, търсещ спасение за себе си и семейството си, му се дължи хуманно човешко отношение и грижа.

Според Джамбазки обаче приемането на имигранти и то предимно в тежко социално и битово положение в погранични общини като Момчилград би променило демографската картина и би се превърнало в проблем за в бъдеще. Според Джамбазки въпреки двустранните спогодби Турция отказвала да приема обратно нелегално преминалите границата с България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6947 |26.09.2013 Димитър Ганев става шеф на ДАИ . 2| 5659 |25.09.2013 Ген. Киров получил сигнала за атентат срещу Борисов . 46| 14117 |25.09.2013 Генка Шикерова става зам.-министър? . 13| 6094 |24.09.2013 Терзиева: Винетките остават

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads