Реклама / Ads
24| 19097 |13.11.2009 НОВИНИ

Сретен Йосич трябвало да убие Бойко Борисов, той се извини за ареста му

.
Бойко Борисов Източник: Вяра Йовева
БСП платила на Сретен Йосич за убийство на Бойко Борисов преди изборите. Сензационното разкритие излиза във в. "Уикенд". Още през април Борисов призна, че знае за подобно нещо.
 
В същото време премиерът се извини на БСП, че е арестувал Йосич. Направи го заради призива на Антон Кутев, който от своя страна го призовал към това. Коя държава ще си прати премиера на разпит като гражданин в друга страна, както иска лицето Станишев, попита Борисов по повод призива на бившия премиер настоящият да даде показания в Белград.
Статии във вестници няма да коментирам; всяко издание и журналист носи отговорност за това, което пише, каза по БТВ премиерът Б. Борисов по повод разпространената информация, че среди от БСП платили за физическото му ликвидиране месец преди изборите на хора, близки до Сретен Йосич.

"Вчера лицето Кутев ме призова да се извиня заради ареста на лицето Сретен Йосич по молба на партньорски служби.
Извинявам се, че арестувах и екстрадирах лицето Йосич, член на кървава хърватска банда", каза дословно Борисов. Разбирам Йосич да беше избягал, да го бяхме изпуснали, щях да се извиня, продължи сериозно той. 4 чесеца след като станах секретар, го арестувахме, а по мое време и всички от хърватската банда бяха арестувани.

Преди две години дойде официален сигнал, че се готви такъв атентат срещу мен и факта, че преди изборите тази БСП-ДПС клика и вчера Кутев, не забравят това име, говори, че в България има такава неблагодарност. Един депутат и една партия не може да говорят такива неща. Коя страна ще си прати премиера на разпит като гражданин в друга страна, както иска лицето Станишев, попита накрая Борисов.

Още през април 2009 г. столичният кмет тогава и бивш главен секретар на МВР Бойко Борисов публично поиска пълно разсекретяване на материалите в службите за сигурност по слуая Сретен Йосич. Дни преди това председателят на временната парламентарна комисия, проучваща случая около безпрепятствения дългогогидеш престой на сръбския наркотрафикант у нас заяви, че Борисов няма никакви заслуги за ареста на Йосич и изнесе информация, че "Бойко взел парите", без самият да е сигурен кой Бойко и какви пари.
Повече няма да се занимавам с Бисеров, да извадят всички документи от службите на хартиен носител, които сега са в прокуратурата, и ще се види дали НСБОП ми е докладвала и изпълнявала моите резолюции, призова Бойко Борисов и припомни:

"Действително готвеше се бягство. От затвора ми се обадиха наши агенти да ни предупредят, че са го изкарали вече в изолатора. Но по този начин те ме изкарват и дават възможност на Йосич да знае, че лично съм участвал и съм препятствал всички тези възможности – да избяга, или да се отърве от правосъдие. С една дума – правят си алиби, ако един се случи нещо", каза Борисов, отново намеквайки за заговор на БСП и ДПС да го убият.

ПРИПОМНЯМЕ

Основният организатор на убийството на Иво Пуканич, собственик на хърватското списание "Национал", е бил балканския наркобос Сретен Йосич.
Неговият кум Слободан Джурович-Кардинал е предлагал 1.5 милиона евро за убийството.
Това пише списание "Национал", което публикува пълния текст от показанията на защитения свидетел по делото. Той директно обвинява Сретен Йосич, по-известен като Йоцо Амстердамеца, за убийството на Пуканич.
Според него Йосич е обещал 1.5 млн. евро за ликвидирането на Пуканич, а основният организатор на атентата е бил Слободан Джурич - Кардинал.

Припомняме, Иво Пуканич и директорът на маркетинга в списанието "Национал" Нико Франич бяха взривени в двора на редакцията на 23 октомври 2008 г. в центъра на хърватската столица Загреб.
От април тази година Сретен Йосич се намира в следствения арест на затвора в Белград.
"В директен разговор между мен, Кардинал, Роберт Матанич Джурович каза, че поръчител на убийството е Йоца Амстердам и че той ще даде 1.5 млн.евро след убийството и в зависимост от това как ще изпълним задачата всеки един от нас ще бъде награден от Йоца Амстердам", казва още защитеният свидетел.

Публикация от преди няколко месеца за пореден път обвързва името на Сертен Йосич с някои от големите убийства в България - става въпрос за Поли Пантев, Иван Тодоров - Доктора, Иван Стоянов и Косьо Самоковеца и дори убийството на бай Миле. До този момент обаче нищо не е доказано в български съд.
Самият той е бил шофьор на престъпната група, организирала покушението. Според хърватското издание свидетелят се е оттеглил непосредствено преди атентата поради спорове около възнаграждението и стари неуредени сметки с Роберт Матанич.
Според показанията Иво Пуканич е убит заради публикации и свидетелските показания за черногорската тютюнева мафия и това е обявено от Роберт Матанич. Експлозивът е бил изготвен от Желко Милованович и е предадена два дни предварително.
Според свидетеля в организирания атентат пряко са участвали Желко Милованович, братята Роберт и Лука Матанич, Амир Мафалани, Милен Кузманович и Боян Гудурич.

Всички заподозрени се намират в следствените затвори в Загреб и Белград освен Гудурич, който продължава да се укрива.
Според хърватското издание свидетелят се е оттеглил непосредствено преди атентата поради спорове около възнаграждението и стари неуредени сметки с Роберт Матанич.

Балканската тютюнева мафия заплашва живота на сръбския президент Борис Тадич, съобщи във вторник бившият съветник на черногорския премиер Мило Джуканович - Ратко Кнежевич, който в последния месец вече направи няколко скандални разкрития. В интервю за белградския в. "Блиц" днес Кнежевич заяви, че има сигурна информация, че президентът на Хърватия Степан Месич е предал на Тадич по време на енергийната среща в София през април материали за заплахите, до които се е стигнало при разследването на убийството на хърватския журналист и издател на седмичника "Национал" Иво Пуканич.

В края на април белградската полиция арестува криминалния бос Сретен Йосич във връзка с убийството. Месец по-късно защитен свидетел по делото обяви, че Йосич, наричан Йоца Амстердам, само е намерил изпълнителите на убийството, докато то е било поръчано от "балканския цигарен крал" Станко Суботич-Цане. Скоро след това за Цане беше издадена заповед за арест, както и започна финансово разследване.

Според Кнежевич в момента Черна гора и в частност Мило Джуканович и Цане са особено активни, тъй като властта в Белград и Загреб показват, че не искат да толерират бизнеса им и "да направят договор с тях". Това била и причината като посланик на Черна гора в Хърватия да бъде изпратен "гуруто" на Джуканович Горан-Сито Ракочевич, за да "очарова" хърватската изпълнителна власт и да я "откаже от разследването, което несъмнено води към Подгорица и Будва". По отношение на Сърбия пък черногорският президент бил готов да предложи дори отказ от признаването на Косово, "само да не ръчка неговата и на Цане мечка". "Сигурен съм, че кризисният щаб, който заседава във вилата на Суботич на о-в Свети Стефан или в кафене "Гранд" в Подгорица, обмисля как да предотврати евентуален разговор на Слободан Джурович Кардинал с хърватските или на Сретен Йосич със сръбските прокурори", допълни той. (За Кардинал преди време стана ясно, че освен че е участвал в подготвянето на убийството на Пуканич, е бил част от престъпната мрежа на Йосич за мокри поръчки, включително и на босове на българския подземен свят.)

Преди няколко дена в друго интервю, този път за черногорския в. "Вести", Кнежевич обвини Станко Суботич-Цане за девет убийства, както и открито заяви, че черногорският премиер и Цане са организаторите на тютюневата мафия, от която са спечелили милиарди долари. За връзката на черногорския премиер с мафията писа и изследователят на организираната престъпност Миша Глени, а италианските власти в Бари преди време започнаха разследване срещу държавника.

Скандалните разкрития около участието на премиера и вкарването на цялата държавна машина на Черна гора, а преди това и на Югославия (митници, полиция, инспекторати) в цигарената мафия се считат като основна версия за причината за убийството на журналиста Пуканич. Разкритията на "Национал" провокираха съдебно разследване в Италия, в което Пуканич даде показания като свидетел.

Цигарената мафия се свързва и с друго ключово убийство в бивша Югославия. Една от непотвърдените версии за разстрела срещу сръбския премиер Зоран Джинджич през 2003 г. е именно, че то е поръчано от мафията, след като премиерът отказва да подпише указ за създаването на фабрика на "Бритиш американ тобако" в тогавашната Сърбия и Черна гора и да забрани вноса на марки цигари на други производители. Според медийни публикации до 2003 г. Джинджич е толкова близък със Суботич, колкото и Мило Джуканович.

Около разследването срещу Сретен Йосич непрекъснато излизат разкрития за показни убийства. В началото на май сръбските медии цитираха източници от прокуратурата и следствието в Белград, според които криминалният бос има връзка с убийствата на шефове на българската мафия, като застреляния в Аруба Поли Пантев, Иван Тодоров-Доктора и ликвидирания в Амстердам Константин Димитров-Самоковеца.

БЪЛГАРСКА ВРЪЗКА

Поредната българска врьзка откриха полицаите в Сърбия по разследването на взрива на хърватския журналист Иво Пуканич. Ченгетата са установили, че приятелката на арестувания за убийството Желко Милованович се е придвижвала из улиците на Белград с луксозна кола с българска регистрация. По време на обиските в дома на Сретен Йосич в Дедине ченгетата откриха джип „Гранд Чероки“ също с наша регистрация, за който се предполагаше, че му е даден от бизнесмена Христо Ковачки. Двамата имаха общ бизнес преди време, но разтуриха отношенията си след неизпълнено обещание Йоца Амстердам да бъде вкаран в схемите с приватизацията на топлофикационни дружества в България.

Сегашното разследване на убийството на Пуканич стигна до всички участници в организацията и изпълнението на поръчката. Йосич е в ареста като заподозрян за поръчител. Милованович беше арестуван при спецоперация. Подозрението е, че лично той е поставил взрива под колата на Пуканич. Негов основен съучастник е Слободан Джурович, който пък се смята за финансиста на Йосич. В атентата са замесени още братята Лука и Робърт Матанич, Миленко Кузманович (смятан е за „бомбаджията“ на Йосич), Амир Мафални и Боян Гудурич.

„Все още не е ясна самоличността на мистериозната блондинка, която посещаваше Милованович с българска кола. При всички положения този факт е от изключителна важност, защото всички останали, замесени в атентата срещу Пуканич, имат връзки с българския престъпен свят“, подчертават от сръбското разследване.

Преди да бъде арестуван, Милованович е бил издирван от хърватската, сръбската и босненската полиция. За неговото задържане е имало издадена заповед от Интерпол. Ченгетата, които нахлули в имота му, били изключително впечатлени от реда, който царял в жилището. За Милованович се знае още, че е развивал деен бизнес в България.В момента се извършва промяна на криминалната карта на Балканите, създава се нов балкански криминален ред. Мотивът за убийството на Пуканич според Маргетич е фактът, че той беше един от ключовите свидетели при разследването на контрабандата на цигари, водено от италианската прокуратура. Пуканич и Франич загинаха при бомбения атентат на 23 октомври в двора на редакцията на изданието в центъра на Загреб. Разследващите органи в Загреб смятат, че поръчителят на убийството на Пуканич е платил над 150 000 евро.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 8556 |12.11.2009 Съдят "смелчага", заплашвал Бойко Борисов . 39| 6405 |11.11.2009 БСП: Борисов да се покае за Цветелина, Пашата, Йосич... . 11| 9386 |08.11.2009 Марко Милошевич поръчал медиен атентат срещу Бойко Борисов . 15| 8645 |06.11.2009 Бойко жегна "Панорама" и БНТ навръх петдесетия й рожден ден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads