Реклама / Ads
13| 5024 |25.03.2010 НОВИНИ

Станишев: Докладът срещу мен е най-добрата ми защита

.
"Фактите в първите 20 – 40 страници на доклада на комисията „Анти Станишев” са най-добрата защита на политиката, която водеше предишният кабинет.", заяви бившият премиер Сергей Станишев пред "Фокус"
 

Той определи доклада като явно манипулативен, с много погрешни интерпретации на редица действия на правителството в предишния мандат. "Искам да кажа на тези хора едно нещо: Този, който започва така, свършва така. В следващия парламент ще има комисия за работата на това правителство и това мнозинство. Защото те създават такава практика”, заплаши лидерът на БСП.

Според Станишев – ако се погледнат първите 20 – 40 страници, където се отправят обвинения колко пари е изхарчило предишното правителство за различни нужди, става ясно, че фактите, които са изнесени, са най-добрата защита на политиката, която се водеше. „Казват: „Много пари са похарчени в края на 2008 година”. 2008 година е годината, в която публичните разходи през бюджета са най-ниските за последните 10 – 15 години – по-малко от 38 % от Брутния вътрешен продукт. За тази година това правителство е заложило 42 % разходи през бюджета, това е факт. Т.е. – ние сме харчили като процент от БВП много по-малко, отколкото тях. Въпреки това – имаше бюджетен излишък от 3 %, който отиде във фискалния резерв. Имаше отделна нарочна програма на правителството за парите, които бяха събрани повече от този бюджетен излишък, която влезе в парламента разписана по направления – за какво се харчат тези средства. За здравеопазване, за модернизация и закупуване на нова апаратура, за образование, в т.ч. – висше образование и подобряване на инфраструктурата на българското висше образование. За социална защита, в т.ч. и за пенсии, включително – коледните пенсии.

И за много други дейности, които смятам за полезни и необходими. А това правителство, което управлява сега, не може да изпълнява дори законово заложените свои задължения. Постоянно има проблеми в един или друг сектор, създавани от правителството: Разсрочени плащания – към джипита, към социалното подпомагане. Да не говорим колко сектори са орязани. Това говори много за целия този доклад, който е събран и претоплен от най-различни медийни публикации. По своето същество той няма особена стойност и това показва и интелектуалния капацитет на мнозинството в тази комисия и неговите автори” – каза Станишев.

Докладът на комисията "Анти Станишев" е в дневния ред на Народното събрание за тази седмица и трябваше да бъде разгледан днес, след приключването на дебатите по промените в НПК.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4866 |24.03.2010 Синдикатите скочиха срещу ДДС-увеличението . 0| 5104 |23.03.2010 Три досъдебни производства срещу "Крокодилите" . 5| 4819 |22.03.2010 Кушлев спечели дело срещу Очите . 50| 4836 |20.03.2010 Станишев: Гражданите ще станат враг на ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads