Реклама / Ads
52| 5152 |14.03.2009 НОВИНИ

Станишев обяви, че в България няма олигархия, студенти не му вярват

.
500 млн. лв. ще бъдат насочени за подпомагане на производството. Хората се интересували най-вече от икономическата криза, каза премиерът.
 

В България няма олигархия според общоизестното определие. Това разкри  по Дарик радио премиерът Сергей Станишев. Той смята че има много богати хора, които се опитват да оказват влиание, но не повече отколкото в други европейски страни. В българското общество има остро усещане за несправедливост, приема се, че този който е богат не  може да бъде наказан от правосъдието, смята премиерът. Той припомни, че през последната година са нанесени сериозни удари срещу хора от организираната престъпност, но проблемът бил, че не се стига бързо до дела и присъди. България трябва да продължи реформата в съдебната власт, категоричен е Станишев.
Според него най-важният въпрос, който вълнува хората е свързан със иноконимеската криза и как да и се устои. Има чувство за несигурност у българина. Той трябва да почуства, че се предприемат мерки, а не че хората са оставени да се оправят както могат, каза премиерът.
Нашата финансова система се оказа по-стабилна от тази в редица страни, допълни той. Сега пред нас е и икономическата криза. Започва свиване на потреблението и на производството в много европейски държави, и тъй като ние изнасяме за там, проблемите се появяват и у нас, подчерта Сергей Станишев. 

 

Неправилна реакция. За пореден път студентските сдружения СРОКСОС (Сдружение за развитие и обществен контрол на студентските общежития и столове) и ГСЗССГ (Гражданско сдружение за защита на студентите в Студентския град) не разчетоха правилно посланието на властта.В деня, в който премиерът Сергей Станишев обяви открито, че олигарси няма, те надигнаха глас, че нищо не се прави срещу престъпността и млади хора продължават да загиват нелепо. Дори припомниха трагичните случаи със Стоян Балтов, Найден Вучков и преди дни с Радостина Евтимова. Написаха и писмо до медиите, в което казват:

"Виновна е българската политическа олигархия, която в своята деградация достига небивали размери – собственото й генетично поколение се изражда до сбирщина от разюздани хладнокръвни и нагли убийци, разчитащи, че досегашната безнаказаност на бащите, ще бъде такава и за техните синчета.
На 14 януари в София и други градове излязохме за да кажем и: ``Писна ни от липсата на морал и от шуробаджанащината....``
Оказва се, че 20 години след началото на криминалния преход управлението на държавата е в ръцете на една нова партийна номенклатура – независимо дали е в управлението или в опозиция, на която наред с лукса и хубавия живот, са позволени и бруталността, безнаказаността и чудовищното.
Защо не чуваме някой партиец да осъди случилото се, защо не виждаме някои хора да се оттеглят от заеманите постове?
Питаме кога най-после някой от пишещите български интелектуалци ще застане на страната на студентите и гражданите и ще разобличи тази чудовищна фасадна демокрация и има ли в момента независими и достойни такива?
А кога ще излезете от тази летаргия и ще подкрепите борбата на младите?"

така завършва декларацията на студентите. Тя обаче няма да получи отговор. Поне не този, който може би те очакват. Като няма олигарси, защо да им се отговаря. Просто техни колеги не са имали късмет, какво толкова.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 81| 5929 |13.03.2009 Стоян Ганев: На България й трябва политическа чистка . 12| 4776 |10.03.2009 Станишев пред Евронюз: България е със собствен план за действие . 40| 4971 |09.03.2009 Станишев събра силовите шефове, стягат нова битка с корупцията . 10| 4804 |09.03.2009 Световната банка: България губи 1/4 от емигрантските пари през 2009 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads