Четвъртък, 19 Октомври 2017, 01:23
Frognews
5| 2989 |09.11.2016

Станишев: Победата на Тръмп бе неочаквана като ”Брекзит”

.
Победата на Тръмп бе точно толкова неочаквана, колкото и победата на „Брекзит“ във Великобритания. Перспективите са подобни. Според американските медии, както и според английските преди няколко месеца, никой не знае, какво ще се случва оттук нататък. Онова, което знаем, обаче, са причините за подобни победи, пише във фейсбук Серегей Станишев.
Ето и целия коментар на лидера на ПЕС:

Те са съчетание от два фактора, които обръщат обществените настроения. Първият: след световната финансова криза хората се чувстват предадени от своите представители, които не само допуснаха това да се случи, но и впоследствие не предприеха сериозни мерки кризата да не се повтаря вбъдеще.

Вторият фактор е цената, която обикновените хора плащат за разгула на неолиберализма – на идеологията, според която единствено „пазарът“ определя как да живеят хората. И тя е: загуба на сигурни работни места, липса на перспектива, както и неравенство, което е толкова фрапантно, че подкопава солидарността и оттук – стабилността на самите общества.
Съчетанието между тези два фактора води до това обикновените хора да настояват за решителни, извънредни действия и затова да издигат лидери, които „не са част от системата“ – не са ги предавали, не са отговорни за несигурността и за неравенството.

Подценихме силата на отчаянието и на гнева на хората. Затова постоянно сме изненадвани от успехите на радикални кандидати.
Докато никой не знае накъде ще отидат нещата в Америка и следователно в света, рисковете надделяват. Сред демократичните страни има стъписване, което на свой ред може да окуражи популисти и радикали в политиката.

В най-лошия случай, победата на Тръмп ще се окаже победа на популизма, което ще засили популистите и в Европа. А това по дефиниция заплашва нейното единство и сигурността й. За #България това няма как да е добре. В най-добрия сценарий, „истинският Тръмп“ ще се окаже онзи умерен и отговорен човек, когото чухме в първата му реч след победата.
Влизаме в период на увеличаващи се рискове и следователно – на увеличаваща се отговорност, от страна на държавниците, да не допуснат тези рискове да се превърнат в кризи и катастрофи. Конкретно в България, популизмът трябва да бъде заместен от сериозни, отговорни политики – и вляво, и вдясно, и в центъра.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Има задържани на протеста срещу Порошенко в Киев 0| 1769 |18.10.2017 . Шеф на синдикат: ​Обещаните 55 млн. лева за МВР ​ги приемаме като гавра 1| 2131 |18.10.2017 . Седмина от разбитата група с обвинения за трафик на мигранти 0| 2156 |18.10.2017 . Д-р Димитър Ленков: Бедният българин най-много доплаща за здравеопазване 0| 2175 |18.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах