Реклама / Ads
0| 5194 |05.02.2015 НОВИНИ

Старо свлачище застрашава пътя Варна-Балчик

.
Старо свлачище в района на спирка "Кипарис" на пътя между комплекс "Златни пясъци" и Кранево се е активизирало и земните маси се движат. Днес експертна комисия от различни специалисти разгледа района и постави предупредителни табели, за да бъдат предотвратени опасни последици за живеещите там.
 

Има опасност от прекъсване на пътя Варна-Балчик в района на спирка „Кипарис“. Свлачището в района е констатирано през 1997 г. Това е участък от републиканската пътна мрежа и община Аксаково може само да сигнализира и да иска пътят да бъде ремонтиран. В района са поставени предупредителни знаци за свлачище и голям наклон, но хората много често не се съобразяват с това, съобщи БТВ.

 

Свлачищните процеси са се активизирали заради обилните дъждове, на места те са на дълбочина от 4 метра. Ще бъде издадена заповед да бъде спрян токът в опасната зона.

 

Сега ще бъде изготвен доклад до министерството на регионалното развитие. Според експертите в него трябва да бъде посочено, че движението на земната маса застрашава и пътя, свързващ Варна с Кранево, Балчик и Албена. За овладяването на цялото свлачище ще бъдат необходими поне 25-30 милиона лева.

 

Ново свлачище пък се е образувало в Златаришко след последните обилни дъждове. То се намира в село Сливовица. Общо около 40 са регистрираните свлачища на територията на община Златарица. Две от тях са по-сериозни. Те са откъснали две села. Едното се намира на 4-та улица в село Калайджии, а другото по пътя преди Долно Шивачево. За да се изготвят проекти са тяхното укрепване, са нужни 15 000 лева.

 

Кметът Пенчо Чанев отбеляза, че, за да намери тези средства, трябва да обяви за публична продан имот общинска собственост. За това е нужно решение на Общински съвет, което ще отнеме около месец, а след това решение за оценката на имота отново от Общински съвет, което също ще отнеме около един месец. Един месец ще продължи и обявяването на търга.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4188 |11.12.2014 Пътят от Пещера за „Свети Константин" затворен заради свлачище . 0| 4685 |24.11.2014 Свлачище предизвика канонада от скали и камъни край Арбанаси . 1| 4521 |21.11.2014 Старозагорци искат ефективна присъда за убиеца на Паоло . 7| 7646 |16.11.2014 Красимир Янков: Не очаквам нищо ново в МВР, а забравеното старо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads