Реклама / Ads
10| 3451 |17.04.2023 НОВИНИ

Старт на Starship, най-мощната ракета в историята

.
Starship
Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) издаде в петък дългоочаквано разрешение на компанията SpaceX да изстреля за пръв път в орбита своята ракета ”Старшип” (Starship). Това е най-мощната ракета в историята и от нея в голяма степен зависи дали компанията на Илон Мъск ще реализира целите, които си поставя за бъдещето.
 

"Прозорецът" за изстрелване на извисяващата се на 120 м ракета се отваря в 13:30 българско време и се затваря в 22 часа. По-късно от SpaceX уточниха, че ще направят опита между 15 и 18:30 часа, а прякото излъчване от стартовата площадка ще започне 45 минути по-рано.


Дали това ще се случи точно в тези 150 минути от комплекса Starbase в Бока Чика в южната част на щата Тексас зависи от множество фактори. Отлагането на старта или неуспех мисията да постигне всичките си цели не е изненадващо на този етап от амбициозната разработка. "Успех - може би, експеримент - гарантирано", написа Мъск в профила си в "Туитър".


"След цялостен процес на оценка на лиценза FAA установи, че SpaceX отговаря на всички изисквания за безопасност, опазване на околната среда, политики, полезен товар, интеграция с въздушното пространство и финансова отговорност", се казва в изявлението на FAA в петък, добавящо, че лицензът е валиден пет години.


Стартът на Starship, най-мощната ракета в историята, е насрочен за днес© Reuters


Плановете са полетът да не достига орбитална височина. Основната цел е да се провери дали прототипът Starship SN24, монтиран върху първата степен на ракетата Super Heavy (и наричан Booster 7), ще се докаже като превозно средство на бъдещето, годно за многократна употреба.


Първата степен на Super Heavy се захранва от 33 двигателя Raptor, работещи на метан. Starship, който вече демонстрира способност да се издига самостоятелно до 10 км, да изключва един след друг два от трите си двигателя (прототипът SN24 е с 6 двигателя) и да се приземи, е планиран да отведе астронавти на НАСА от програмата Artemis 3 до Луната през 2025 г. С него с планирани и поне три частни полета, двама от които са с доброволци за обиколка около Луната. По-далечна цел на компанията е това да е


Днешният полет има малко по-различен профил. Три минути след старта първата степен трябва да се отдели и да се спусне бавно или върху сушата, или в Мексиканския залив. Корабът Starship трябва да постигне скорост близка до нужната за попадане в орбита, но се очаква да падне в Тихия океан в район край бреговете на Хавай. Целият тест би трябвало да продължи около 90 минути.


Според компанията високият 50 м кораб Starship трябва да бъде готов за превоз на до 100 души и 100-150 тона товар, за да извърши полети в открития космос и до Марс. Но за подобен мащабен технологиен скок първо е нужно Мъск да демонстрира система за зареждане с гориво в орбита. Без нея няма достатъчно мощна ракета, която да откара до Червената планета толкова хора, товар и гориво за обратен полет само с един старт от Земята.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2903 |14.04.2023 Рестарт в отношенията на Бразилия и Китай . 0| 2559 |13.04.2023 Противоградова защита: Стартира активният сезон за борба с градушките . 0| 2736 |10.04.2023 WINBET стартира ексклузивен турнир с избрани игри на Skywind . 1| 2523 |10.04.2023 Старт на делото срещу прокурорския син от Перник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads