Реклама / Ads
6| 2899 |14.04.2023 НОВИНИ

Рестарт в отношенията на Бразилия и Китай

.
Източник: БГНЕС
Бразилия и Китай рестартираха дипломатическите връзки по време на държавната визита в Китай на бразилския президент Луиз Инасио Лула да Силва, отбелязва Ройтерс. Отношенията между двете страни белязаха спад по време на предшественика на Лула - Жаир Болсонаро.
 

Двете страни се съгласиха да увеличат инвестициите и да засилят сътрудничеството в технологията и устойчивото развитие и същевременно призоваха за преговори за мир в Украйна.

 

По време на визитата бяха подписани редица споразумения и двете страни обещаха да задълбочат практическото сътрудничество в сектори като селското стопанство, енергетиката, строителството.

 

"Имаме изключителна връзка с Китай, една връзка, който всеки ден става все по-силна и по-задълбочена", заяви Лула преди срещата си със Си. "Бразилия и Китай трябва да работят заедно, за да може тяхната връзка да не е само от търговски интерес", допълни той.

 

Двамата лидери се съгласиха, че диалогът и преговорите са единственият възможен изход за разрешаване на войната в Украйна, в съвместно изявление след срещата им. Те насърчиха и други страни да изиграят конструктивна роля в насърчаване на политическото уреждане на конфликта между Украйна и Русия.

 

Бразилия и Китай решиха освен това да задълбочат сътрудничеството в защитата на околната среда и справянето с климатичните промени и ще установят комисия по тази тема в техния стратегически партньорски диалог.

 

Двете страни се съгласиха и да работят с развиващите се страни на международни форуми по въпросите за климатичните промени и призоваха за увеличено финансиране за проекти за устойчиво развитие.

 

Китай се ангажира да подкрепя производството на зелена енергия и зелен водород в Бразилия, но двете страни не постигната споразумение относно установяване на двустранен фонд за зелени инвестиции, на който Бразилия се надяваше много, че ще може да финансира или субсидира развитието на възобновяемите енергии.

 

Двете страни се съгласиха и да създадат работа група, за да продължат сътрудничеството относно полупроводниците и да укрепят връзките в сферата на чувствителните технологии.

 

Бразилия е отворена към идеята за разполагане на китайски завод за полупроводници в страната и е заинтересувана от развитието на технологии в сътрудничеството с Китай.

Преди срещата си със Си, вчера Лула посети и изследователски център на Хуавей в Шанхай и после каза, че тази визита цели да покаже на света, че Бразилия няма предразсъдъци в отношенията си с китайците. "Никой няма да забрани на Бразилия да подобрява отношенията си с Китай", каза Лула да Силва.

 

Китай и Бразилия трябва да задълбочат практическото си сътрудничество и да използват потенциала за съвместна работа в сектори като селското стопанство, енергетиката и изграждането на инфраструктура, заяви днес китайският президент Си Цзинпин, цитиран от Ройтерс.

 

По време на срещата си с Лула в Пекин Си заяви, че Китай е превърнал отношенията с Бразилия в свой дипломатически приоритет, съобщи китайската държавна телевизия. 

В общата декларация на Китай и Бразилия, разпространена след срещата на президентите на двете страни, освен за Украйна, се говореше и, че двете страни ще задълбочат сътрудничеството в различни области съгласно рамката на организацията БРИКС, в която си партнират, предаде Ройтерс. В изявлението се казва, че двамата лидери подкрепят и активните дискусии сред членовете на БРИКС за разширяване на тази група.

 

Двете страни ще задълбочат и проучванията за водене на търговия в местни валути, поясни пък бразилският министър на финансите Фернандо Хадад.

А в общата декларация Китай и Бразилия призоваха освен това развитите страни да спазят обещанието си да предоставят 100 милиарда долара на година на най-бедните страни за борба с климатичните промени, предаде Франс прес.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 9814 |14.04.2023 Президентът на Бразилия призова за ”освобождаване от господството на долара” . 1| 2728 |13.04.2023 Чавушоглу: Отношенията София - Анкара не зависят от това кой е на власт . 11| 4216 |06.04.2023 Фон дер Лайен алармира: Всяка оръжейна помощ на Китай за Русия ще навреди сериозно на отношенията ѝ с ЕС . 2| 2835 |04.04.2023 Антъни Блинкън: Отношенията ЕС-САЩ никога не са били по-силни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads