Реклама / Ads
8| 4393 |09.06.2021 НОВИНИ

Стефан Гамизов за АЕЦ „Белене“: Платили сме 1,2 млрд. за реактори, които не могат да бъдат използвани

.
Стефан Гамизов
Платили сме 1,2 млрд. за реактори, които не могат да бъдат използвани. Това каза енергийният експерт Стефан Гамизов в предаването „Честно казано с Люба Кулезич“.
 

„Цялата група, които се напъват да построят АЕЦ „Белене“ с тия отпадни железа на руснаците, фундаментално не знаят какво са си купили. Те не са се постарали поне да разберат какво ще ги сполети с това нещо, което са напазарували. Тези хора са тотално некомпетентни, освен че са тотално корумпирани“, добави той и изрази съмнения, че министърката Теменужка Петкова е била наясно, че проектът „Белене“ е неосъществим.

 

„Експремиерът винаги ме впечатлява с неграмотните си изказвания. Балканските сравнения „ако имаш някакви реактори в килера, няма ли да направиш нещо с тях“ никак не са присъщи за ядрената енергетика. Не всеки компот в килера става за ядене. Точно такъв е случая с реакторите на АЕЦ „Белене“.

 

„Няма да ви кажа откъде съм се сдобил с този документ, защото не искам да видя поредния умрял покрай АЕЦ „Белене“, категоричен бе Гамизов.

 

„Адвокат изпраща до Теменужка Петкова документ, в който става ясно, че делото от Арбитражния съд в Женева, който реши, че българската Национална електрическа компания (НЕК) трябва да плати над половин милиард евро на руснаците, е изманипулирано. Тя прави всичко възможно този документ да не види бял свят. Този адвокат е починал 6 месеца по-късно“, разказа той.

 

„Ако вие погледнете дали България печели арбитражни дела, това никога не се случва. У нас това е бизнес за стотици милиони, който обогатява тези политици, които са на власт. Това може да се случи по този начин - ела, осъди държавата за милиарди и ми дай част от тези милиарди, а пък аз ще направя всичко възможно да ти помогна да осъдиш България“, допълни той.

 

По думите му Борисов е помагал на други страни да съдят България, за да получи част от парите.

 

В предаването Гамизов коментира и твърдението си, за което по-рано говори и пред Фрог, че Илко Желязков е управлявал енергетиката и Държавния резерв.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 3942 |07.06.2021 Стефан Янев: Ние сме тъжни шампиони. Корупцията е големият слон в стъкларския магазин . 3| 3534 |07.06.2021 Стефан Янев свиква Съвета по сигурността . 2| 3336 |04.06.2021 Стефан Янев свиква Съвета по сигурността в понеделник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads