Реклама / Ads
4| 2382 |05.04.2024 НОВИНИ

Стефан Тафров: Руската агресия в Украйна сложи акцент върху ролята на НАТО

.
Дипломатът Стефан Тафров Източник: БГНЕС
"Като черноморска страна България е от огромно значение за НАТО." Това мнение изрази пред БНР дипломатът Стефан Тафров и добави, че страната ни се възприема като предвидим съюзник в Алианса:
 

"Би било още по-добре, ако нашата армия е по-силна, така че да допринася повече за сигурността на НАТО, но не можем да се срамуваме от това, което България допринася за Алианса, особено напоследък, след като Русия анексира първо Крим, а после и нападна цяла Украйна. Поради географското си положение - като черноморска страна - България е от огромно значение за НАТО".





Дипломатът смята, че руската агресия в Украйна е сложила акцент върху ролята на НАТО, дори Швеция и Финландия станаха негови членове.

 

"НАТО е в центъра на световния ред, защото защитава ценностите на либералната демокрация", категоричен бе специалистът.

 

"Процесът на европейска интеграция, който доведе до създаването на ЕС, беше невъзможен без НАТО, без американското военно присъствие в Европа", изтъкна дипломатът и уточни, че в ЕС трябва да се работи, за да стане той да стане сериозен геополитически играч, но без собствени военни сили и способности това не е възможно:





"Но не бива да стигаме до крайности, които да отчуждават нашите американски съюзници от Европа,  да даваме козове на противниците на Алианса в САЩ. ... НАТО е част от причините за благоденствието на Европа. ... Ценностната общност между Европа и САЩ не е изчезнала, ние принадлежим на семейството на либералните демокрации от двете страни на Атлантическия океан и това няма да се промени през предвидимото бъдеще. НАТО в бъдеще ще продължи да играе много важна роля, може би с по-справедливо споделяне на бремето на отговорностите между двата бряга на Атлантика".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2558 |05.04.2024 Журналистът Силвия Великова: Живко Коцев не иска да остане с Калин Стоянов в предстоящото правителство . 0| 2370 |05.04.2024 Доц. Киселова: Главчев има политическо минало. Предполагам, че ще запази някои от сегашните министри . 11| 2367 |05.04.2024 Настимир Ананиев, ПП-ДБ: Не участваме в този служебен кабинет. Той е на ДПС и на ГЕРБ . 9| 4339 |05.04.2024 Адв. Людмил Рангелов: Има връзка между претърсванията в Агенция „Митници” и оставката на Живко Коцев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads