Реклама / Ads
0| 7071 |09.06.2022 НОВИНИ

Стенограма от МС: След скандал Петков изпраща министрите от ИТН с „приятен ден“

.
Източник: БГНЕС
Министерският съвет публикува в системата си за правна информация стенограмата от заседанието си на 8 юни, на което министрите от „Има такъв народ“ напуснаха залата по време на точката за обсъждане на Проект на Решение за одобряване проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. Ето какво са си казали премиерът Кирил Петков и министър Гроздан Караджов на вчерашното заседание на МС, от което министрите на ИТН си тръгнаха.
 

Публикуваме стенограмата без редакторска намеса:

 

КИРИЛ ПЕТКОВ: Заместник-министър председателят по еврофондовете и министър на финансите, заповядайте.

 

АСЕН ВАСИЛЕВ: Благодаря, господин премиер.

 

С този законопроект одобряваме актуализацията на държавния бюджет. Както и Вие споменахте, държавният бюджет запазва дефицита от 4.1 процента, като имаме значително повишение на приходната част, нетно повишена приходната част е 1 645.2 млн. лева, като обаче ние се отказваме от приходи в размер на над 580 млн. лева ,които остават при гражданите под формата на по-ниски данъци и по-ниски акцизи. Освен това се увеличава и разходната част, където са заложени средствата за повишаване на пенсиите, средствата за антикризисната програма, която беше одобрена от правителството. Също така допълнително средства за сектор земеделие за подпомагане на земеделските производители, както и някои по-дребни суми за конкретни системи.

 

Като цяло в актуализацията е предвидено и подобряване на събираемостта. Само да дам на колегите малко контекст.

 

Миналата година имахме рекордна събираемост, събрахме над 8 милиарда лева повече отколкото беше първоначално предвидено. Това означава, че събрахме като данъци 21.6 % от брутния вътрешен продукт на страната. Тази година в първоначалната версия на бюджета беше заложено да съберем 22.2 %, тоест 0.6 % повече, без да повишаваме данъците. В актуализацията на база последните оценки на НАП и „Митници“ имаме леко повишаване, като данъчни постъпления да се съберат 22.3 %, пак без да се повишават данъчните ставки. Както знаете, имаме сериозно намаление и на част от данъчните ставки.

 

Това, което искам да кажа, че тази актуализация не намалява капиталови разходи, не намалява разходите на нито едно министерство и ведомство, и въпреки това успява да осигури значително увеличение на пенсиите в пенсионната система над предварително заложените и да подсигури антикризисните мерки, без да увеличава дефицита. Това е което може да се постигне, когато средствата се ползват по предназначение и се събират напълно. Затова предлагам да приемем актуализацията. Благодаря.

 

КИРИЛ ПЕТКОВ: Благодаря.

 

Коментари?

 

Заповядайте.

 

НЕВЕНА ЦАНКОВА: Благодаря.

 

Министерството на здравеопазването знаете подкрепя бюджета, но отново искам да направя уговорката за един много важен за министерството разход, свързан с развитието на Спешната помощ и се надявам да намерим начин да осигурим средства за завършването на този проект, защото там финансирането е по ОП „Райони в растеж“ и рискуваме финансови корекции. Това е единственото, което имаме като бележка.

 

КИРИЛ ПЕТКОВ: Благодаря.

 

Други коментари?

 

Заповядайте.

 

КОРНЕЛИЯ НИНОВА: Може ли да поставя един въпрос към господин Василев, темата дълг. Тъй като много ни атакуват политически и публично по тази тема с абсолютно сгрешени аргументи, аз ги виждам, но да го изговорим тук това помежду си, за да реагираме като екип на това, защото почти всички твърдения в медиите са манипулативни и сгрешени.

 

АСЕН ВАСИЛЕВ: Благодаря. Нетният дълг от началото на годината досега е намалял с 2 милиарда лева, тоест в момента държавният дълг е с 2 милиарда лева по-малко, отколкото ние го заварихме на 1 януари. Таванът на дълга, тоест какво ние имаме право да вземаме като дълг в този бюджет е увеличен с 3 милиарда лева, защото имаме да върнем март месец догодина 3 милиарда лева и е  много по-добре да ги изтеглим сега преди трите увеличения на лихвите, които се очакват от Европейската централна банка и Федералния резерв при п о-ниски лихвени проценти, отколкото да ги изтеглим март догодина при по-високи лихвени проценти. Това е единствената причина защо таванът е увеличен и това е много ясно описано в мотивите, така че ако някой се опитва да прави спекулации или не е чел мотивите към  законопроекта или иска да заблуждава българските граждани.

 

КИРИЛ ПЕТКОВ: Заповядайте.

 

ГРОЗДАН КАРАДЖОВ: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми колеги, виждам, че сме на точката за бюджета и след като проведохме консултации с партията, която ни е излъчила, искам да заявя следното: това е поредният такъв случай, в който нещо се внася задкулисно в последния момент и без да са приключили преговорите и разговорите по бюджета. Също така не е проведен коалиционен съвет, в който да се изгладят натрупаните доста проблеми, свързани с тази актуализация.

 

В тази връзка искам да кажа, че в бюджета на МРРБ само има обещани неща за минали периоди за над 3 милиарда лева, обещани от финансовия министър, които ги няма в актуализацията. Това отваря огромна дупка и огромен риск не само пред републиканската пътна мрежа, където са тези проблеми, но и пред бюджета на държавата и финансите като цяло.

 

На второ място, не са подсигурени средствата, които обещахме всички заедно коалиционно 500 милиона за общините, тези средства също ги няма в актуализацията, въпреки дадените обещания.

 

Не само тези аргументи, но и аргумента за абсолютно задкулисното внасяне на този бюджет тук в зала и след проведените консултации с партията, която ни е излъчила, ние министрите излъчени от „Има такъв народ“ напускаме заседанието на Министерския съвет и се оттегляме за разговори в нашата партия. Следващото ни участие тук ще бъде само след като партията реши това. Благодаря.

 

КИРИЛ ПЕТКОВ: Благодаря за коментара.

 

Искам само да кажа, че думичките като „задкулисно“ са абсолютно неуместни, след като този бюджет беше обсъден няколко пъти на експертни съвети и това, че не се дават едни допълнително поискани средства, не мисля, че може да се води за задкулисно, особено когато реформата за КПКОНПИ е спряла, когато наши предложения за назначения  в КПКОНПИ са блокирани; когато Закона за КПКОНПИ не се придвижва специално заради Вашата партия. Едновременно с това се искат милиарди да се харчат през строителни компании, чиито собственици  знаете на кои са.  Моля да отидете и да говорите с Вашата партия, че това правителство няма да допусне да се харчат милиарди без контрола на държавата, без органи като КПКОНПИ, и ако се опитвате да изнудвате, да качвате бюджета на строителните фирми без да осигуряваме контрол, когато всички сме обещали да сме срещу корупцията, в този момент аз мисля, че най-доброто нещо е да отидете към партията си и да говорите по тази тема. Обещахме на българския народ нещо съвсем различно. А когато даваме пари за пенсионери, които могат да паднат под линията на бедност и вместо това искаме едни строителни компании да получат едни повече пари вместо тях, аз лично заставам на страната на пенсионерите. Благодаря ви.

 

ГРОЗДАН КАРАДЖОВ: Уважаеми господин министър-председател, това, което казвате не отговаря на истината. Смятам, че това, което говорите  не е свързано с актуализацията на бюджета.

 

На първо място, средствата, за които говорим са същите онези средства за минал период, които Вие одобрихте и защитихте пред Народното събрание и именно Народното събрание контролира тези така наречени от Вас средства за престъпни фирми или какви там ги наричате.

 

КИРИЛ ПЕТКОВ: Така наречените „бебета“, както вие ги наричате.

 

ГРОЗДАН КАРАДЖОВ: Няма значение, казвам Ви следното нещо: тези пари са под контрола на Народното събрание, дори аз нямам някакъв реален контрол върху тях. Да се опитвате да прехвърляте това върху „Има такъв народ“ при условие, че се справихме с едни от най-тежките кризи, включително и с Ваша помощ, за което Ви благодаря, е меко казано непочтено, също както беше внесен и този бюджет.

 

КИРИЛ ПЕТКОВ: Желая ви приятен ден.

 
(Вицепремиерът по регионалното развитие и благоустройството и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, министърът на външните работи Теодора Генчовска и министърът на младежта и спорта Радостин Василев излизат от залата на Министерския съвет).

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4145 |08.06.2022 В писмо до Кулезич за пожара в АЕЦ “Козлодуй”: Последствията можеха да са катастрофални . 0| 3746 |08.06.2022 Христо Иванов, ДБ: Това не слага край на агонията. Г-н Трифонов, какво следва за България? . 0| 3112 |08.06.2022 Автобус катастрофира, след като шофьорът почина . 0| 3431 |08.06.2022 Петков: Готови сме за правителство на малцинството. Василев: Слагаме край на кражбите. Лорер: Ще има управление след днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads