Реклама / Ads
0| 7074 |27.07.2021 НОВИНИ

Стоян Михалев, ДБ: Мутренският модел на СИК се настани трайно в управлението на България

.
Стоян Михалев Източник: Стопкадър, ФАКТИ
”Върхушката на бившата комунистическа партия и на Държавна сигурност създаде тези мутренски групировки”. Това заяви студиото на ФАКТИ музикантът и композитор Стоян Михалев, който днес е народен представител от парламентарната група на ”Демократична България”. Думите на Михалев бяха в контекста на принадлежността на бившия министър-председател Бойко Борисов към мутренската групировка СИК.
 

"Нашият преход беше тотално окупиран от групировките, които създаде бившата БКП и Държавна сигурност, която бе нейният репресивен апарат. Тези хора, както виждаме, вече 30 години доминират в политическия и икономическия ни живот и това очевидно спира нашето развитие", добави по темата народният представител.

 

Той даде своя коментар и за Комисията по ревизията на управленията на ГЕРБ, която стартира в 45-ия Парламент и продължава работата си в 46-ия текущ Парламент: "От "Демократична България" подкрепяме нейното създаване и ще участваме в нея (б.р. персонално Михалев не е част от тази комисия), защото там ще се разбере как точно са разходвани общите ни средства. Тези случаи, които излязоха, свързани с т.нар. "in house" поръчки, които разбирате, че са една много удобна форма, за да бъдат раздавани парите от властимащите към техни близки икономически кръгове. На практика така се елиминира конкурентното начало при обществените и при държавните поръчки, защото поръчителят не търси изпълнители, а директно, без участници в конкурс, назначава къде да бъдат разходвани средствата".

 

"Мутренският модел на СИК се настани трайно в управлението на България. Това, което е учил Пашата, това, което е учил Борисов и въобще това, което са учили в тази групировка от техните обучители и треньори от Държавна сигурност, е, че трябва да се обграждаш със зависими хора. Ако искаш добре да ти бъде свършена мръсната работа, слагай отговорници да бъдат зависими хора. Тези министри, които обслужваха Борисовите интереси, особено тези, които не бяха част от ГЕРБ, а външни, изведнъж припознали ГЕРБ, на всички тях им бяха активирани от време на време някакви дела. Винаги на трупчета им се държат поне едно-две дела, за да може да бъдат послушни. По същия начин се раздават концесионни договори на хора, които е ясно, че са зависими, тяхната биография е изтъкана от зависимости и могат винаги да бъдат държани на къс повод през техните зависимости", коментира Стоян Михалев.


Водещата го запита как си представя изчегъртването на групировките, а той ѝ отговори по следния начин: "Представям си, че хора, престъпили закона, трябва да носят отговорност за това нещо и по никакъв начин да не могат да бъдат покривани от прокурори, съдии, следователи и т.н. Какъв е смисълът от голямата реформа на промяната - нашата идея е, че всеки български гражданин, независимо дали има малка семейна фирма или участва в някаква огромна корпоративна структура, той трябва да бъде равен пред закона. Всички трябва да бъдат равни пред закона - това е нашата представа за промяна. В момента не се случва това. Вижда се, че за едни законите важат по един начин, а за други по друг начин".

 

Народният представител от "Демократична България" изтъкна това, че 45-ият Парламент е свършил нещо много важно. А именно да направи положителни промени в Изборния кодекс, които, заедно с добрата работа на служебното правителство по пресичането на купения вот, са благоприятствали за едни честни избори на 11 юли.

Дали има други като Бойко Рашков в системата, запита Лили Маринкова, а Стоян Михалев отговори така: "Аз вярвам, че има много достойни български граждани, включително и в правоохранителната система, на които им е дотегнало от това подчинение на едни нискочели хора, които по чисто мутренски маниер управляваха държавата толкова години. Възможно е да се намери министър, дори да не е лично г-н Рашков, който да продължи този път. Нямам представа кое ще бъде назначението за вътрешен министър, но ми се иска тази линия да продължи, защото в крайна сметка промяната означава не само на думи да си говорим какво трябва да се промени и да си го повтаряме от години. Наша заслуга е, на "Демократична България", че преди 3-4 години това беше един бутиков вътрешен разговор между нас - за т.нар. съдебна реформа. Тогава много хора ни атакуваха: "Това хубаво го говорите, но то не касае никого, освен вашите най-тесни партийни структури и сподвижници". Ние наложихме тази тема в обществото така, че тя наистина се възприема от всички и това е дневен ред на обществото. Това значи, че е назрял моментът да влезе и в нормотворчеството, защото хорските нагласи очевидно ще бъдат отразени в нормотворчеството".

 

В процес на разговора стана ясно, че е имало среща на хора от парламентарната група на "Демократична България" със служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Тя е била относно липсващата Национална детска болница и съпътстващите проблеми от нейната липса. На срещата се е стигнало до заключение, което може е решаващо в положителна посока за децата на България, се разбра от казаното от Стоян Михалев. "Това, до което стигнахме като временно решение, докато се построи такава болница, е да бъде дадена възможност на сегашната педиатрия да бъде преместена в Правителствена болница. Там има възможно най-съвременната апаратура (б.р. и много ниска ангажираност на леглата от 20%), която е необходима за всяко едно изследване и лечение. Същевременно там ги има и всичките минимални изисквания, всичко, което е необходимо за обслужването на един пациент. Не може държавата да дотира не знам си колко легла за не знам си колко милиона на година, за да могат да бъдат гарантирани местата на министри, депутати и на дипломатическия корпус, а същевременно от всички 100 легла, да речем, които се дотират от държавата, само 9 да са били наети за целия този период. Това не отговаря на никакви показатели, а в крайна сметка тези деца имат нужда от помощ сега. Затова е много редно да направим това. Като общество сме много длъжни да направим нещо за тези деца и това е едно решение, което може да помогне", категоричен бе народният представител от "Демократична България". Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров е изразил готовност да подкрепи такова решение и парламентарната група на "ДБ" ще търси подкрепа за него, стана ясно още от разказа на Михалев. Той също така изтъкна, че депутатите и министрите не са по-специални от другите хора и могат да се лекуват във всички останали болници в страната.

 

Към финала на разговора Стоян Михалев коментира шансовете за създаване на правителство в рамките на текущото 46-то Народно събрание: "Има светлина в тунела. Не сме чули за лица (б.р. бъдещи министри). Единственото, което знаем е, че ще бъде спазено нашето условие да няма хора, свързани с бившата Държавна сигурност. За нас това е изключително важно условие - лустрационният принцип. Не можем да си представим, че ще борим сикаджийски схеми с тези, които са ги създали - офицери от Държавна сигурност".




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2912 |26.07.2021 Стоян Мирчев: БСП ще направи възможното да участва в продължаващите разговори с ИТН . 3| 3768 |23.07.2021 13-годишно момче - в тежко състояние след побой на детска площадка в Пазарджик . 8| 6890 |11.07.2021 Проф. Стоянович: Докато в политиката влизат полуграмотни, няма как да се оправим . 30| 5233 |04.07.2021 Новият кмет на Благоевград е Илко Стоянов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads