Реклама / Ads
1| 5867 |28.02.2008 НОВИНИ

Столичните общинари вдигнаха данък сгради с 25%

.
Данък сгради в София се вдига с 25% и става 1.875 промила от данъчната оценка на имотите на гражданите. Това реши Столичният общински съвет (СОС), който прие Наредба за местните данъци и такси.
 

Предложението данък сгради да се вдигне с 25%, а не с първоначално предвидените 33% бе направено от общинския съветник от БСП Георги Кадиев и  подкрепено от столичния кмет Бойко Борисов.

Прехвърлянето на недвижими имоти по различни сделки ще скочи от 2% на 2.5%. Според изчисленията по-високите налози ще увеличат с 50 млн. лв. приходите на общината. Общинарите приеха още за новите коли до 5-годишна възраст да се плаща данъчната ставка, заложена и в момента, а за МПС, което е между 5 и 10 години да се плаща с 30% повече. Собствениците на автомобили, които са над 10 години, ще плащат с 60 % повече.

sos-zasedanie.jpg64 млн. лв. да бъдат дадени за почистването на София, гласуваха още общинските съветници. Това е с 14 млн. лв. повече от миналата година. Сумата по годишната задача за чистотата е формирана на база настоящите цени. Ако цените на услугите обаче бъдат увеличени, то завишаването на задачата се обезсмисля и няма да бъде изпълнено обещанието на администрацията, че София ще бъде по-чиста през тази година.
Междувременно се разбра, че концесионерите искат увеличение на средствата с 21.4%. Те заплашиха общината със съд, ако не ги получат. Кметът Борисов пък им напомни, че само след два месеца ще се явяват на конкурс за почистването на София, който засяга една четвърт от града.
В началото на заседанието на СОС бе решено обсъждането и гласуването на бюджета на столицата за 2008 г. да се отложи за следващия четвъртък.

Що се отнася до Общинския инспекторат, Бойко Борисов съобщи, че 20-30 човека от него ще останат там, а другите инспектори ще бъдат изпратени при районните кметове. Така според него щяло да се види кой район колко е чистен и каква оценка е дадена на изпълнението на задачата от районния кмет.

Столичният общински съвет гласува второто допълнително споразумение към договора за концесията между Столична община и "Софийска вода". При дебатите от групата на ДСБ поискаха разваляне на концесионния договор, защото не бил изгоден за софиянци дори с направените поправки. Съветникът от НДСВ Владимир Каролев обаче заяви, че е непочтено точно ДСБ да говори за разваляне на концесията, тъй като договорът е сключен по времето на Иван Костов. Колегата му от ДСБ Вили Лилков обаче изтъкна,  че изборът на концесионера е гласуван от тогавашния общински съвет, но договорът е подписан лично от Стефан Софиянски и затова вина не може да се търси в Иван Костов.
От своя страна кметът Борисов заяви, че не може да поеме подобна отговорност, тъй като столицата ще претърпи големи загуби. Той посочи, че според експерти на ЕК през последните 10 години в Европа не е подписван по-добър договор за концесия.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5028 |25.02.2008 Увеличават с 25% данъка върху моторните превозни средства в София . 0| 4789 |08.02.2008 Данъкът върху дохода с отстъпка до края на деня . 1| 6569 |07.01.2008 Данък сгради в София расте . 3| 4837 |14.12.2007 Данък имот - двоен от 2008 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads