Реклама / Ads
4| 4093 |07.09.2023 НОВИНИ

Столтенберг: Очакваме тази година съюзниците в НАТО да повишат отбранителните разходи с осем на сто

.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг Източник: БГНЕС
Очакваме тази година съюзниците в НАТО да повишат отбранителните разходи с осем на сто – това е най-голямото увелинение от десетилетия, заяви днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг в изслушване пред комисията на Европейския парламент по външни работи.
 

Според него руският държавен глава Владимир Путин е допуснал поне две грешки с инвазията в Украйна – подценил е украинците и отговора на Алианса.

 

"Държавите от НАТО и ЕС оказват невиждана помощ на Киев с артилерия, далекобойни ракети, противовъздушна отбрана, боеприпаси и подготовка", подчерта той. Столтенберг приветства Дания, Холандия и Норвегия за изразената готовност да предоставят на Украйна изтребители Ф-16, както и държавите, където украинските летци ще бъдат обучавани.

 

"Украинците постепенно си възвръщат завзети земи, това е трудна битка, но пробиха руските защитни линии и напредват", категоричен бе Столтенберг. По думите му пътят на Украйна към НАТО е бил съкратен с решенията от срещата на върха на пакта във Вилнюс през юли и на Киев няма да се наложи да изпълнява План за действия за членство.

 

"През 2021 г. Путин предложи НАТО да подпише документ, че повече няма да се разширява – като предварително условие Русия да не нахлува в Украйна. Естествено, не подписахме такъв документ и не последвахме искането му НАТО да изтегли инфраструктурата си от държавите, присъединили се към алианса след края на Студената война. С войната в Украйна Путин очакваше да ограничи НАТО, а постигна обратното – пактът разшири присъствието си по източния фланг, прие Финландия и скоро очаква да приветства присъединяването на Швеция. Очаквам парламентът на Турция да ратифицира шведското членство по-късно тази есен, възможно най-скоро", допълни генералният секретар.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4764 |06.09.2023 Министърът на околната среда и водите: Можем да очакваме по-сериозни и по-чести валежи . 3| 3799 |05.09.2023 Красимира Хаджииванова: Има една диващина по отношение на шофирането в тази страна . 37| 4565 |04.09.2023 Кирил Петков с призив към политиците: Хайде да оставим семействата извън тази кална битка . 24| 5058 |03.09.2023 Украински командир: Очакваме по-бърз напредък в южна посока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads