Реклама / Ads
3| 3173 |27.07.2021 НОВИНИ

Страхил Делийски: Преговорите ще стигнат до успешен финал. После ще е по-сложно

.
Страхил Делийски
Вероятно ще се стигне до успешен финал на преговорите. Според мен това е свръх голямата цел. Смятам обаче, че по-сложното ще започне след това - под натиска на обществените очаквания, че кабинет трябва да бъде съставен, партиите са склонни да правят компромиси с позициите. Не знаем какво е в основата на преговорите, по какъв начин се търси сближаване на позициите.
 

Това заяви в ефира на Българското национално радио политологът Страхил Делийски. 

Думите му идват на фона на продължаващите преговори между парламентарно представените партии. Те започнаха след приключването на консултациите при държавния глава. “Има такъв народ” не покани на разговори единствено ГЕРБ, а те от своя страна отказаха да отидат на среща с държавния глава Румен Радев.

 

След първите срещи между формациите в 46-тото Народно събрание започнаха и експертни разговори по политики, които продължават и днес.

 

От казаното дотук става ясно, че партиите имат сближавания по много теми. 

 

"Очевидно дълго време ще имаме фрагментирана структура на политическото представителство, която изисква висока коалиционна култура, за да се състави кабинет. Това предполага, че това ще са кабинети на минималния компромис, отколкото на големите промени и реформи. Когато различни партии с различни ценности и цели са се събрали, единственият начин да работят заедно е да се върви по линията на най-малкото съпротивление. За един временен период могат да се свършат немалко неща. Остава открит въпросът при наличие на конфликт какво ще се случва и какви ще са механизмите на лоялност”, допълни Делийски. 


Според политолога реинстуционализацията на политическия процес и на управлението може да е обединяваща задача:

 

"Това означава институциите да заработят така, както се очаква да работят. Дори и само това да свърши едно правителство, няма да бъде малко. Тази задача може да легитимира едно такова пъстро мнозинство. Тръгне ли се в по-дълбоко реформиране на дадени сектори, тогава различията ще излязат наяве и ще бъде много трудно".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3410 |27.07.2021 Борислав Гуцанов: Приоритети ни в преговорите с ИТН са социална политика и здравеопазване . 15| 6707 |17.07.2021 Страхил Делийски: В офертата на Трифонов няма политика. Той е шоумен, свикнал да чете от аутокю и да развеселява . 3| 3774 |13.07.2021 Страхил Делийски: Не само Трифонов участва в политическото шоу, сякаш предназначено за частен клуб . 7| 3899 |07.07.2021 Политологът Страхил Делийски: Вижда се образът на смяната на властта, а не на промяната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads