Реклама / Ads
27| 6290 |20.02.2011 НОВИНИ

А. Странджев: Парите ще излязат, не могат да се скрият

.
Антоний Странджев
Рано или късно ще стане ясно и на вас, журналистите, и на обществото, кой взе парите. Рано или късно.
 

Това заяви в интервю за КРОСС бившият заместник-директор на Агенция „Митници" Антоний Странджев.

Според него не е толкова важно кой е партийният кадровик от ГЕРБ, получил парите. Вие как си мислите, че някой може да докаже подкуп? Подкупът се доказва в момента на хващане. Този, който дава подкуп, съгласно нашето законодателство, също носи наказателна отговорност. Никой няма интерес да отиде да изобличи този, който иска подкуп, така са го направили господата законодатели.

България е прекалено малка, в нея всичко се знае, рано или късно ще стане ясно и на вас, журналистите, и на обществото, кой взе парите. Рано или късно! След 5, 10, 15, 20 години тези пари, те не могат да бъдат закопани в буркани в градината, ще трябва да излязат наяве. До вчера си бил с окъсано пардесю в Народното събрание, и в един момент си седнал на S-класа и ходиш в къщата си, дето си си купил в Бояна. Как става това?, казва Странджев.

„Основният проблем е това, че тази информация, дали е важна или не, тази информация е останала между нас двамата и ако аз не бях повдигнал въпроса тя нямаше да стане достояние въобще. Тази информация е била укрита от разследващите, в случая прокуратурата", каза Антоний Странджев, който е научил оповестените от него твърдения в разговор с бившия вътрешен министър Румен Петков.

Бившият заместник на Ваньо Танов попита и защо „клюката" от разговора му с Румен Петков не е проверена: „Защо не я проверихте? Защо не докладвахте на прокурора? Нека той да прецени".

На въпрос дали знае да е подслушван, той отговори лаконично: „Как да го коментирам... като безумие".

Комисията „Кушлев" няма да проработи в подобни случаи. Тя е направена да се притискат хората, не е направено за това. Нито пък Кушлев е човекът, който ще го направи. Не може да се бориш с организираната престъпност като използваш част от нейните методи на работа, това е глупава работа и в един момент вече ще загубиш границата, казва Странджев.
Законодателството в момента в България е една смесица между руско законодателство или по точно съветско, с части от италианското, френското, немското законодателство и някаква малка част от английската правосъдна система. Всичко това е една такава огромна каша, която я няма никъде по света. Никой в момента не е определил България накъде ще върви и какво иска да бъде. По времето на Садам Хюсеин в Ирак нямаше пресктъпления, но това не означава, че трябва да приложим законите му у нас.

А най-малко виновни за ситуацията в съдебната система са съдиите, които произнасят присъдите въз основа на доказателствата. Затова пък са най-често критикуваните, коментира А. Странджев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4694 |18.02.2011 РЗС праща Дянков на съд, иска си парите . 39| 7397 |17.02.2011 А. Странджев: Висш ГЕРБ-ер беше подкупен с 4 млн . 3| 4630 |29.01.2011 Парите за здраве ще стигнат през 2011 година . 36| 5467 |20.01.2011 Червените: Върнете парите от контрабанда на българите!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads