Реклама / Ads
0| 2283 |26.07.2022 НОВИНИ

Страните от ЕС се споразумяха за извънредно ограничаване на потреблението на газ

.
Източник: Reuters
Страните от Европейския съюз се споразумяха във вторник за извънредна регулация за ограничаване на използването на газ, докато Европа се подготвя за трудна зима на несигурни доставки от Русия, предава Reuters.

„Това не беше мисията невъзможна! Министрите постигнаха политическо споразумение за намаляване на търсенето на газ преди предстоящата зима“, съобщи в Twitter Чешката република, която е ротационен председател на ЕС.

 

„В опит да повишат сигурността на енергийните доставки на ЕС, държавите членки постигнаха политическо споразумение за доброволно намаляване на търсенето на природен газ с 15% тази зима“, съобщава в прессъобщение Съветът на ЕС.

 

Регламентът на Съвета също така предвижда възможност за задействане на „Предупреждение на Съюза“ относно сигурността на доставките, в който случай намаляването на търсенето на газ ще стане задължително.

 

Целта на намаляването на търсенето на газ е да се направят икономии преди зимата, за да се подготвят за евентуални прекъсвания на доставките на газ от Русия, която непрекъснато използва енергийните доставки като оръжие.

 

„ЕС е единен и солидарен. Днешното решение ясно показа, че държавите членки ще се противопоставят на всеки опит на Русия да раздели ЕС, като използва енергийните доставки като оръжие. Приемането на предложението за намаляване на газа за рекордно кратко време несъмнено укрепи нашата обща енергийна сигурност. Спестяването на газ сега ще подобри готовността. Зимата ще бъде много по-евтина и по-лесна за гражданите и индустрията на ЕС“, заяви Йозеф Сикела, министър на индустрията и търговията н Чехия, която е ротационен председател на ЕС.

 

Държавите членки се съгласиха да намалят търсенето на газ между 1-ви авгут 2022г. и 31-ви март 2023 г. с 15% в сравнение със средното си потребление през последните пет години, с мерки по техен избор.

 

Като има предвид, че всички държави от ЕС ще положат всички усилия, за да изпълнят намаленията, Съветът посочи някои изключения и възможности за искане на дерогация от задължителната цел за намаление, за да се отразят специфичните ситуации на държавите членки и да се гарантира, че намаленията на газа са ефективни в повишаване на сигурността на доставките в ЕС.

 

Съветът се съгласи, че държавите членки, които не са взаимосвързани с газовите мрежи на други държави членки, са освободени от задължителните намаления на газа, тъй като не биха могли да освободят значителни количества газ от тръбопроводи в полза на други държави членки. Държавите членки, чиито електрически мрежи не са синхронизирани с европейската електроенергийна система и са силно зависими от газ за производство на електроенергия, също са освободени, за да се избегне рискът от криза в доставките на електроенергия.

 

Държавите членки могат да поискат дерогация, за да адаптират задълженията си за намаляване на търсенето, ако имат ограничени междусистемни връзки с други държави членки и могат да докажат, че техните капацитети за износ на междусистемни връзки или вътрешната им инфраструктура за втечнен природен газ (LNG) се използват за пренасочване на газ към други държави членки в най-голяма степен.

 

Държавите членки могат също така да поискат дерогация, ако са надхвърлили целите си за пълнене на газовите си хранилища, ако са силно зависими от газа като суровина за критични индустрии или ако тяхното потребление на газ се е увеличило с най-малко 8% през последната година в сравнение със средното от последните пет години.

 

Държавите членки се споразумяха да засилят ролята на Съвета при задействането на „Предупреждение на Съюза“. Предупреждението ще бъде активирано с решение на Съвета по предложение на Комисията. Комисията представя предложение за задействане на "Предупреждение на Съюза“ в случай на значителен риск от сериозен недостиг на газ или изключително високо търсене на газ, или ако пет или повече държави членки, които са обявили предупреждение на национално ниво, поискат от Комисията да го направи.

 

Когато избират мерки за намаляване на търсенето, държавите членки се съгласиха, че трябва да дадат приоритет на мерки, които не засягат защитени клиенти като домакинства и основни услуги за функционирането на обществото като критични субекти, здравеопазване и отбрана. Възможните мерки включват намаляване на потреблението на газ в електроенергийния сектор, мерки за насърчаване на смяна на горива в промишлеността, национални кампании за повишаване на осведомеността, целеви задължения за намаляване на отоплението и охлаждането и пазарни мерки, като например търгове между компании.

 

Държавите членки ще актуализират своите национални планове за извънредни ситуации, които определят мерките за намаляване на търсенето, които планират да предприемат, и редовно ще докладват на Комисията за напредъка на своите планове.

 

Наредбата е изключителна и извънредна мярка, предвидена за ограничено време. Следователно тя ще се прилага за една година и Комисията ще извърши преглед до май 2023 г., за да обмисли удължаването ѝ в светлината на общата ситуация с доставките на газ в ЕС.

 

Договореният днес текст ще бъде официално приет чрез писмена процедура. Писмената процедура ще бъде стартирана и приключена в следващите дни след технически редакции на текста.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8296 |22.07.2022 Русия спира петрола на страните, които решат да наложат таван на цените . 0| 2823 |13.07.2022 Орбан обяви енергийно извънредно положение в Унгария . 0| 2381 |07.07.2022 България е на второ място сред страните от ЕС, дали право на убежище на украинци . 0| 6684 |06.07.2022 ИЗВЪНРЕДНО: Министерството на финансите блокира сметките на Руското посолство
Реклама / Ads