Реклама / Ads
15| 4833 |02.02.2015 НОВИНИ

Страсбург отново осъди България заради Цветанов

.
Цветан Цветанов Източник: Булфото
Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови второ осъдително решение срещу България заради изказвания на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за нарушение на презумпцията за невиновност. България е осъдена да плати на бившия шеф на полицията в Бяла Слатина Тони Костадинов 3600 евро за причинени неимуществени вреди и 1500 евро за разноски по делото, съобщи "Правен свят", позовавайки се на блога "Права на човека".
 
Този път изявленията на бившия вътрешен министър ще струват на данъкоплатците 5100 евро.

Костадинов беше един от задържаните на 19 декември 2009 г. при поредната акция на полицията с името "Касоразбивачите". Само ден след това Цветанов дава пресконференция, на която директно разказва, че Костадинов е подпомагал престъпна група за разбиване на сейфове и получавал процент. От полицията заподозрели бившия началник на полицията в Бяла Слатина покрай подслушване на участник в престъпната група.

"Тони Костадинов е съдействал за обрания през август клон на ЦКБ в Козлодуй, откъдето изчезнаха 80 000 лева, както и за още обекти в Мизия. Стигнал е в наглостта си дотам, че преди рождения си ден е посочил един обект в Мизия и казал: Хайде, побързайте, защото трябва да ме зарадвате с нещо", каза Цветанов след ареста.

Три години по-късно Пловдивският окръжен съд призна Костадинов за виновен в злоупотреба със служебно положение, защото е осъществявал нерегламентирани контакти с криминално проявения Тихомир Алипиев, но го освободи от наказателна отговорност и го глоби с 500 лв. През 2013 г. втората инстанция - Апелативният съд в Пловдив, оправда Костадинов.

Правителството оспорва допустимостта на жалбата пред Страсбург поради нейната преждевременност, тъй като процесът все още не е приключил окончателно и поради възможността Костадинов да започне производство за клевета.

Съдът обаче отхвърля тези възражения и припомня делото "Гуцанов срещу България", по което страната ни е осъдена да плати 40 000 евро обезщетения на бившия варненски общинар и депутат Борислав Гуцанов заради скандалния му арест и изявленията на Цветанов.

По делото на Костадинов съдът в Страсбург отбелязва, че тази пресконференция се е провела още на следващия ден след задържането му и преди той да бъде изправен пред съд. Редовна практика на бившия вътрешен министър беше да обявява някого за виновен, преди да има решение дори на първа инстанция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4969 |01.02.2015 Психично болен отново се барикадира в София . 20| 5814 |30.01.2015 Желев: Най-голямата ни грешка- не осъдихме Т. Живков и ЦК на БКП . 25| 7327 |27.01.2015 Йонко Грозев стана български съдия в Страсбург . 2| 7073 |27.01.2015 Румъния осъди Стамен Станчев за шпионаж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads