Реклама / Ads
0| 4252 |12.05.2022 НОВИНИ

Страсбург ще разгледа с предимство жалба по случая „Осемте джуджета“

.
Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) ще разгледа с предимство жалба, заведена по случая, познат в България като „Осемте джуджета“. Това съобщи пред БТА министърът на правосъдието Надежда Йорданова.
 

„Една от важните информации, които получих тези дни и беше потвърдена, е, че случаят „Осемте джуджета“ в момента е определен сред т. нар. импакт случаи на ЕСПЧ. Това е една от реформите, които започнаха заради голямата натовареност на съда. Определени случаи, които може да имат съществено значение, да бъдат гледани приоритетно, с повишено внимание. Какво ни говори този случай - както се вижда, само в очите на главния прокурор, на Върховна касационна прокуратура и други представители на прокуратурата, това е един частен спор между членове на едно семейство. Това може да звучи техническо за част от обществото, но от гледна точка как действа правният ред в Европа, е много съществен“, обясни тя.

 

Министърът на правосъдието добави, че българският народ ясно е изразил на изборите миналата година желанието си за промяна.

 

„Българският народ при три поредни избора през предходната година много ясно гласува по няколко въпроса. Единият беше Борисов да не управлява повече България, а другият - за по-добра съдебна система и за оставката на Гешев. Не бих могла да се съглася, че българският народ няма воля за това“, поясни Йорданова и предупреди, че това, което трябва да свършат политиците, е да не предават българския народ и да изпълнят мандата, с който са пратени да управляват.

 

„Българският народ има воля. Задължение на политиците и на управляващите е да намерим начин да изпълним тази воля“, добави тя.

 

„Към настоящия момент като министър на правосъдието последователно прилагам всички правомощия, които ми предоставят Конституцията и законът, за да поставям на масата конкретни нарушения от страна на главния прокурор, които трябва да доведат до неговото предсрочно освобождаване. Всъщност в друга демократична държава това отдавна да се е случило“, отбеляза правосъдният министър.

 

Надежда Йорданова е в Страсбург, където днес подписа от името на България международен документ, с който нашата страна се нареди сред първите 22 в света в разширяването на възможностите за събиране на електронни доказателства. Събитието бе организирано в Съвета на Европа и в него участваха страни от пет континента.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3068 |12.05.2022 Надежда Йорданова е в Страсбург, срещна се с почетния председател на Венецианската комисия . 0| 3183 |05.05.2022 ЕС чака „по-добър момент“, за да разгледа молбата на Украйна за членство . 0| 3812 |29.04.2022 Адв. Емилия Недева: Гражданите чрез куриер плащат 250 лв. за пратка на документи до Страсбург, вместо 25 лв. на „Български пощи“ . 0| 3102 |20.04.2022 ДБ: Комисията по външна политика в НС да разгледа още днес предложението за предоставяне на военна помощ на Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads