Реклама / Ads
0| 2917 |07.04.2023 НОВИНИ

СЗО: Има сериозен недостиг на медицински персонал в световен мащаб

.
Днес е Световният ден на здравните работници Източник: БГНЕС
По случай 75-годишнината си Световната здравна организация (СЗО) предупреди за нарастващия недостиг от персонал в световната система за здравеопазване, предаде ДПА, като се позова на изявление в Женева на генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.
 

До 2030 г. в света ще има недостиг от около 10 милиона специалисти, каза Тедрос Гебрейесус.

 

"Докато светът се възстановява след пандемията от КОВИД-19, призоваваме всички страни да предпазват и да инвестират в работната си сила в областта на здравеопазването", посочи той.

 

"Няма здраве без работещи в здравеопазването", каза генералният директор на СЗО.

От началото на пандемията досега в този сектор е регистрирано приблизително 50% напускане на персонала. Дори преди това да се случи, много от тях е трябвало да работят за твърде ниско заплащане и при опасни условия, каза Тедрос Гебрейесус.

 

Освен това, въпреки че жените съставляват почти 70% от здравните работници, те са по-малко от една четвърт от ръководителите и често са подложени на насилие на работното си място, добави той.

 

Световната здравна организация е основана на 7 април 1948 г., когато влиза в сила Конституцията на СЗО. Оттогава, според Тедрос Гебрейесус, средната продължителност на живота в световен мащаб се е увеличила значително, а смъртността при майките и децата е намаляла рязко през последните десетилетия. Големи успехи са постигнати и в борбата срещу маларията, туберкулозата и при ХИВ позитивните.

 

Въпреки това се наблюдава драстично увеличение на диабета и затлъстяването. Генералният директор на СЗО изтъкна също така, че почти 2 милиарда души по света изпитват финансови затруднения, тъй като трябва да плащат медицинските си разходи от своя собствен джоб.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2888 |30.03.2023 До края на годината ще имаме медицински хеликоптер. МЗ подписа договора за доставка . 0| 3052 |27.03.2023 Петър Витанов: Недостигът на шофьори форсира промените в новите транспортни правила в Европа . 3| 3111 |25.03.2023 Пеканов: Смисълът от правителствения сайт за цените на храните е доста сериозен . 1| 3401 |21.03.2023 Здравният министър: На 15 декември ще получим първия медицински хеликоптерот

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads