Реклама / Ads
0| 10289 |23.04.2022 НОВИНИ

Таен план: Руски генерал разкри за нахлуване в Молдова и контрол над Донбас и Южна Украйна

.
Рустам Минекаев
Докато руските войски затягат хватката си върху стратегическия пристанищен град Мариупол, стратегията им най-накрая става ясна. Руският военен командир Рустам Минекаев призна на годишната среща на Съюза на отбранителната промишленост на Свердловска област, че втората фаза на ”специалната операция” на президента Владимир Путин е насочена към създаването на ”сухопътен коридор” от Донбас чак до Молдова, който ще откъсне останалата част от Украйна от морето, съобщава ”Daily Beast”.
 

"Една от задачите на руската армия е да установи пълен контрол над Донбас и Южна Украйна. Това ще осигури сухопътен коридор към Крим, както и ще окаже влияние върху жизненоважни обекти на украинската икономика", заяви Минекаев днес, както съобщава руската държавна агенция Интерфакс. "Контролът над южната част на Украйна е още един изход към Приднестровието, където има доказателства за потискане на рускоезичното население. Очевидно е, че сега сме във война с целия свят, както беше по време на Великата отечествена война, когато цяла Европа, целият свят беше срещу нас. И сега е същото - те никога не са харесвали Русия", допълни той.

Приднестровието е сепаратистки регион на Молдова, който досега не е участвал официално във войната, въпреки че от 90-те години на миналия век там се намира руска военна база.


Думите на генерала подсказват, че суверенните граници на Молдова също ще бъдат застрашени от по-нататъшна руска експанзия. Фалшивите усилия за защита на рускоезичните народи често са предвещавали имперските инвазии на Путин. В действителност по време на бруталното нахлуване в Източна Украйна рускоговорящите са избити със стотици.


Ако стратегията е успешна, тя би включвала завземането на пристанището на бившия морски курортен град Одеса близо до молдовската граница, който досега е бил подложен на спорадични бомбардировки, но не и на пълноценна инвазия. Преди две седмици руският военен кораб "Москва" беше ударен близо до бреговете на Одеса, преди да потъне на път за Крим.


Пренасочването на войски от Северна Украйна към южните райони на страната допълнително задуши Мариупол, където украински войници и цивилни се крият в стоманодобивен завод, обграден от руски войски. Спътникови снимки установиха нарастващ брой гробове извън пристанищния град, където според украински официални лица от 3 април насам са изкопани до 200 нови гроба.


Макар че руските военни до голяма степен вече са оставили Северна Украйна на мира, с изключение на спорадични ракетни удари, нови доказателства за безмилостната тактика на Русия там през последните седмици продължават да изграждат обвинение за широко разпространени военни престъпления. Андрий Небитов, началник на полицията в Киевска област, заяви пред CNN, че в момента се изследват 1084 тела, намерени в региона извън Киев, включително в Буча, за следи от изтезания. "Това са цивилни граждани, които не са имали нищо общо с териториалната отбрана или други военни формирования", каза той. "Огромно мнозинство - между 50 и 75 процента - са хора, убити с леко стрелково оръжие, или с картечница, или със снайперска пушка, в зависимост от мястото."


Сред жестокостите има доказателства за широко разпространени изнасилвания и сексуални осакатявания. Най-младата жертва, която е оцеляла, за да разкаже историята си, е само на 15 години, според CNN. Няколко женски тела в масовите гробове също свидетелстват за ужасяващи престъпления.


Днес Службата на ООН по правата на човека определи руските зверства срещу украинците като "ужасяваща история на престъпления срещу цивилни", която не показва признаци на намаляване, пише още БГНЕС.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3266 |22.04.2022 Папа Франциск отказа среща с руския патриарх Кирил . 0| 6920 |22.04.2022 Рамона Стругариу облече дреха с надпис: ”Руски кораб, иди на*й” . 0| 3081 |22.04.2022 Борел: Няколко държави членки са против централизирани ограничения върху доставките на руски петрол . 0| 3871 |21.04.2022 Украйна предлага преговори след изтичане на руския ултиматум в Мариупол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads