Реклама / Ads
1| 2425 |12.07.2023 НОВИНИ

Тагарев: Предприехме мерки за адаптиране на отбранителната ни индустриална база, за да подкрепим Украйна

.
Източник: Министерство на отбраната
Министърът на отбраната Тодор Тагарев участва в заседанията на държавните и правителствените ръководители, проведени в рамките на Срещата на върха на НАТО във Вилнюс, както и в работно заседание на ниво министри на отбраната, посветено на ключови аспекти от дневния ред на Алианса в областта на възпирането и отбраната, съобщиха от Министерството на отбраната.

Министрите на отбраната разгледаха новите регионални планове, адаптирането на командната структура, развитието на отбранителни способности и увеличаването на производството в отбранителната индустрия.

 

В изказването си министър Тагарев подчерта постигнатия напредък в прилагането на решенията от Срещата на върха в Мадрид за засилване на възпиращия и отбранителен потенциал във всички оперативни домейни и срещу пълния спектър от заплахи и предизвикателства.

 

Той е изтъкнал значението на новите планове като основна движеща сила за по-нататъшното развитие и подобряване на готовността на Алианса за възпиране и отбрана, когато е необходимо.

 

Министър Тагарев е потвърдил ангажираността на България да осигури своя принос със сили и способности за изпълнението им. Той е посочил необходимостта от продължаване на инвестициите в иновативни решения за осигуряване на критичните военни способности, които да отразяват 360-градусовия подход по отношение на заплахите и предизвикателствата и да позволят справянето с тях във всички оперативни домейни.

 

Тагарев е отбелязал още необходимостта от повече инвестиции в отбранителната и технологична индустриална база и важността на даването на дългосрочен сигнал към отбранителната индустрия за повишаване на производството.

 

"България е предприела мерки за адаптиране на отбранителната индустриална база, за да отговори на новите изисквания и за да подкрепи усилията на Украйна да надделее във войната", е заявил българският министър на отбраната.

 

По време на Срещата на върха съюзниците проведоха дискусия и постигнаха съгласие по новите регионални планове за защита на територията на НАТО с определени сили с висока степен на готовност. Бяха взети решения за адаптация и засилване на способностите за командване и управление, които да гарантират изпълнението на новите регионални планове и прилагането им на практика, където и когато е необходимо. Беше приет План за действие в отбранителното производство, чиято цел е подобряване на оперативната съвместимост на боеприпасите и оборудването и подкрепа и развие на трансатлантическата отбранителна и индустриална база.

 

Предвид процесите на адаптиране към променящата се среда на сигурност в Черноморския регион и споделеното общо разбиране за необходимостта от засилено сътрудничество, с цел повишаване на отбранителния и възпиращ потенциал на Алианса, министрите на отбраната на България и Румъния подписаха Писмо за намерение за създаване на Регионално компонентно командване на Специалните сили.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2365 |11.07.2023 Шолц увери, че ще бъдат взети необходимите мерки Украйна да получи гаранции за сигурност след войната . 1| 2753 |10.07.2023 Драконовски мерки за сигурност във Вилнюс заради срещата на лидерите на страните от НАТО . 22| 2742 |07.07.2023 Тодор Тагарев: Нашите военни заводи директно договарят сделките с украински фирми . 9| 3895 |06.07.2023 Атомният физик Георги Касчиев: България е пробита от руски шпиони, трябват драконовски мерки за сигурност за Зеленски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads