Реклама / Ads
17| 6053 |18.01.2012 НОВИНИ

"Тагесшпигел": България ни учи как да се справим с кризата

.
Най-бедната страна в ЕС съветва Европа как да си реши дълговите проблеми. Българският премиер явно има рецепта за това. Не е като да няма самочувствие човекът, който ще бъде гост на канцлера Ангела Меркел. Така започва статията в немския в. "Тагесшпигел", цитирана от Дойче веле, по повод визитата на премиера Бойко Борисов в Берлин.
 

 


Зимата в България не е просто годишен сезон, а преди всичко тест за управляващите. Хаосът по заснежените пътища е аршинът, с който опозицията и части от българското общество мерят, дали правителството се справя или не. По този повод "Тагесшпигел" припомня думите на премиера Борисов отпреди година, че "хващат снежинките още във въздуха, преди да са паднали на земята".

В началото на януари зимата наистина не само блокира движението, но и парализира обширни части от страната. Какво стана тогава - много словоохотливият иначе български премиер с половин уста заяви, че и австрийските Алпи имали същите проблеми.

От началото на 2007 година България е членка на ЕС, а от лятото на 2009-та страната се управлява от партията на Борисов ГЕРБ. Българите, които са се надявали на по-добър живот след присъединяването към ЕС, днес са разочаровани. В най-бедната страна от общността много пенсионери са принудени да живеят със стотина евро месечно, а средната работна заплата в страната е 350 евро. Цените на много от стоките обаче, и със сигурност тези на вносните, отдавна са се изравнили с тези в Западна Европа. А за да се убеди човек, каква мизерия гони българските граждани, е достатъчно да надникнете в която и да е държавна болница в провинцията или да се огледате в някоя от циганските махали, пише Франк Щир.

Нищо подобно не подсказва поведението на българския премиер, който очевидно не страда от липса на самочувствие. Борисов обича да дава съвети и както изглежда има готова рецепта за решаването и на европейската дългова криза. Като се позова на финансово-политическата стабилност на България, неотдавна той посъветва задлъжнелите страни членки от еврозоната да си намалят пенсиите и заплатите до българските, ако искат да си решат проблемите. При това Борисов тогава говореше съвсем сериозно и без ирония.

Неговият предшественик и лидер на социалистическата опозиция Сергей Станишев обвинява правителството на ГЕРБ, че строгите му икономии спират икономическия растеж. Международните рейтингови агенции обаче хвалят бюджетната политика на финансовия министър Симеон Дянков и преди Коледа "Стандард енд Пуърс" дори потвърди оценката си за България.

Борисов дойде на власт с щедри обещания за дълбоки реформи, включително в държавната администрация, здравеопазването, образованието и пенсионната система, припомня Франк Щир. На практика обаче управлението основно се концентрира върху две области: строителство на магистрали и превенция на корупцията и организираната престъпност. По втората точка успехите са твърде спорни. Многобройните полицейски операции често не съумяват да доведат до осъдителни присъди. Сред успехите на управлението може да се спомене прокарването на пенсионната реформа, т.е. вдигането на възрастта за пенсиониране, въпреки силната съпротива на синдикатите. Други реформи обаче са малко вероятни в оставащите година и половина от мандата на правителството.

Самият Борисов се оправдава, че "във времена на криза не се правят реформи".

Българската еврокомисарка Кристалина Георгиева вижда на друго място най-сериозния проблем на България днес: "Много българи са потресени от равнището на заплатите в страната (44 на сто от средните в Европа). Много по-обезпокоително обаче е това, че производителността на труда в България е пет пъти по-ниска от тази в Европа", казва Георгиева, цитирана от в. "Тагесшпигел".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 97| 5299 |18.01.2012 Уорлик: Противниците на шистовия газ имат интерес от скъпи горива в България . 30| 6292 |17.01.2012 Половин България живее на прага на бедността . 22| 7185 |12.01.2012 Турция видя в декларациите на НС "двоен жест от България" . 5| 5321 |09.01.2012 Черно и бяло над България: мрак и сняг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads