Реклама / Ads
13| 3363 |14.11.2022 НОВИНИ

Талибаните връщат публичните ампутации и убийствата с камъни

.
Лидерът на талибаните Хайбатула Ахундзада нареди на афганистанските съдии да налагат наказания според Шериата за определени престъпления. Сред наказанията са публични ампутации и умъртвяване с камъни.
 

Говорител на лидера на талибаните заяви, че престъпления като грабеж, отвличане и бунт трябва да бъдат наказвани в съответствие с тълкуването на ислямското право. 

 

Когато бяха на власт през 90-те години на миналия век, талибаните многократно бяха критикувани заради налагането на подобни наказания, включително и публични екзекуции. 

 

Когато се върнаха на власт миналата година след американското изтегляне от страната, те обещаха да управляват по-умерено. Но оттогава войнстващата ислямистка групировка непрекъснато ограничава свободите, като най-тежко засегнати са правата на жените.

 

Върховният лидер на талибаните заяви, че съдиите трябва да наказват престъпниците според законите на Шериата, ако извършеното престъпление е нарушение на тези закони. Говорителят на талибаните Забихула Муджахид написа в Туитър късно в неделя, че "задължителното" изискване е дошло, след като молла Ахундзада се е срещнал с група съдии.  „Внимателно проучете досиетата на крадците, похитителите и бунтовниците“, Муджахид цитира думите на лидера на талибаните.

 

Заповедта е последното доказателство, че талибаните възприемат по-твърда позиция по отношение на правата и свободите, коментират западни анализатори.  Миналата седмица те забраниха на жените да посещават всички паркове в Кабул, като така ги изключиха още повече от обществения живот. Забрана беше наложена и на жените в столицата да посещават обществени бани и фитнес зали, въпреки че гимнастическите салони в Афганистан привличат сравнително малко представителки на нежния пол.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3740 |11.11.2022 Мартин Димитров: Служебният кабинет нарушава закона за публичните финанси . 4| 4477 |01.11.2022 Връщат в ареста прокурорския син от Перник . 2| 2886 |26.10.2022 Германският президент се скри в бомбоубежище в Украйна, има препоръка бежанците да не се връщат тази зима . 0| 2618 |20.09.2022 Връщат ограничителите на Кресненското дефиле

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads