Реклама / Ads
9| 5647 |17.02.2015 НОВИНИ

Танев предлага да има Университет за пенсионери

.
Тодор Танев
Образователният министър проф. Тодор Танев сподели в интернет идеята си за създаване на Университет на третата възраст. Ето какво отбелязва той:
 

 

„Идеен проект за

 

„УНИВЕРСИТЕТ НА ТРЕТАТА ВЪЗРАСТ“

 

От проф. ДПН Тодор Танев, министър на образованието и науката

 

УНИВЕРСИТЕТЪТ НА ТРЕТАТА ВЪЗРАСТ е висше учебно заведение (професионален колеж). Мисията му е да защищава човешкото право на всеки гражданин за допълване или получаване на нови знания, активен живот във всяка възраст, поддържане на добро лично психофизическо състояние, активно участие в обществения живот и предаване на натрупания опит на новите поколения.

 

Слушател в УТВ може да бъде всеки човек в зряла възраст, който желае да развива нови социални взаимодействия, да участва в живота на обществото със своя труд и опит, да разширява своите умения и да прекарва свободното си време активно, интересно и творчески. Същевременно УТВ приема и студенти за бакалавърско обучение по нова специалност – геронтология, както и студенти от други ВУЗ за практики или научна дейност, за което те получават кредити.

 

УТВ има огромен и абсолютно пренебрегнат контингент в сравнение с нормалните университети в момент на демографска криза. Тези хора са пренебрегнати, а могат да спомогнат за развитието на обществото повече, отколкото можем да си представим. Университетът ще подпомага пълноценния живот, развиването на втора професия, нови социални роли и активно гражданско участие на възрастните хора. Университетът не е просто образователен, а в равна степен научен център. Обществената му и научна мисия е да запълни широка научно-приложна изследователска ниша във важна сфера, като развие науката и образованието за възрастни хора и създаде постоянен обществен диалог по този въпрос. Съществена част от обучението се извършва присъствено, но са включени и дистанционни форми, фокус групи, дискусии и други непреки форми на обучение.

 

УТВ заедно с просветната и културна дейност развива мощна научно-изследователска дейност във важни и малко изследвани у нас области и затова е изследователски университет. Той ще се превърне в националния център по геронтология във всичките й измерения и ще привлича учени, студенти и докторанти от страната и чужбина за развитие на научното познание в тази област. Развойната дейност на университета ще се гради на тази основа, като се създават технологии за пълноценен живот на възрастните в обществото, отношенията между поколенията и менторството. Ще се изследва, анализира и промотира обучението за възрастни и ще бъде развито обществено съзнание и отговорност към него. Ще се осигуряват консултации в същата сфера на местно, национално и международно равнище и България ще участва в подобни международни научни и практически форуми.

 

Заедно с това, УТВ предлага важни допълнителни дейности, като здравни консултации, културни събития, туризъм, клубна дейност и пр. Към университета ще се създаде дом за възрастни хора.

 

Това ще бъде първа цялостна инициатива в това отношение на територията на България.

 

Области на изследване и развитие:

 

• Професионална квалификация (преквалификация, доквалификация, продължаващо обучение, бизнес умения, микроикономика, занаяти, социални дейности)

 

• Нашият свят (философия, футурология, история, политология, право, макроикономика, основи на банковото дело, глобалният свят, междукултурни отношения, информационно общество, медии)

 

• Възрастният и другите (възрастова психология, геронтология, отношения между поколенията, наследствено право, човешки права, отглеждане на деца и болни хора, дислексия при възрастните, неравностойни отношения у дома и в обществото)

 

• Съвременни умения (компютърът и Интернет, чуждоезиково обучение, обучение и тренинг за нови социални и трудови роли)

 

• Творчески умения (история на изкуството, художествени занятия, дизайн, музика, танци)

 

• Здраве за възрастния човек (спортни занимания, бани, тематични екскурзии, здравни знания, отношения с институциите на здравеопазването, козметика, диетология)

 

София, януари 2015 г.”

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4275 |17.02.2015 Танев: Остава студентската такса за ВУЗ . 15| 6817 |16.02.2015 Баракова пише неграмотно писмо до министър Танев . 3| 4729 |15.02.2015 Министър Танев: ВУЗ-овете сами ще се намалеят; идват пари за качествените . 4| 4672 |10.02.2015 Радан Кънев против избора на Янко Станев за шеф на СДС Варна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads