Реклама / Ads
0| 3110 |05.06.2022 НОВИНИ

Татяна Дончева: Асен Василев си прави негов си закон “Магнитски”

.
Татяна Дончева
Още от преди се знаеше, кого американците ще извадят по закона Магнитски. Не зная дали е имало имена, които са се откупили, за да не ги обявят. Преди година възникна проблема, така, че държавата и общините да не пострадат. Това каза адвокат Татяна Дончева относно появилата се чернова на българския закон “Магнитски”.

Допускаме, че Велева и Дачков са искаи да навредят на правителството, като са публикували в сайтовете си някакъв текст. Правителството трябваше да каже, че няма нищо общо. Нищо такова обаче не се случи. Публикуването бе ден преди заседанието на парламента. 

Това са глупости, никакви текстове нямаше тогава. Нормативният акт представлява едно съчинение. Министърът на финансите каза култовата фраза: “Аз няма еднолично да правя списъка”. Страховитото е замисъла.

 

Това, което се появи, няма нищо общо с това, което се реши преди година. Това, което Асен Василев внушава, че той ще прави списъка или някакъв колективен орган. Това е списък, който е първичен, който те си правят, все едно са американците. Той си прави негов си закон “Магнитски” и си присвоява правото той да си пише списък на неблагонадеждни лица. Това ще става и по доноси. 

 

Такива препратки са крайно неудачни, несъвместими са с онова, което имаме. Това не може да се каже, че е прекомерно. Тези, които са съчинявали, са учили право. Онези - американците са прецедентни хора. Фашистко е. Как да ви го кажа по-ясно. “Магнитски” е еманация, че няма върховенство на правото. 

Съдията, който го обявиха за корумпиран, си работи. Не може така да се регулира света.

 


Иван Демерджиев допълни: 

 

Нищо не се случи с тези хора. Няма и повод да се случи. Проверките не са задълбочени. Пряко участие в изготвянето на списъците нямах. Бе грешка да се подходи по този начин. Сега вероятно ще се разшири кръга на лицата по списъка “Магнитски”, оставам с впечатление, че някой иска да загаси лампата в аванс. Прецизно не сме работили по български вариант на “Магнитски”. Но вариантът е различен с този, който се появи сега. Там бе предвиден съдебен контрол и то много бърз. Предложихме да се създаде межуведомствен съвет, който да предлага на МС да включи лицата в списък. А тези лица да нямат право да сключват договори с държавата и общините. Опасно е, когато на един човек се дават правомощия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 4911 |04.06.2022 Асен Василев: КТБ нямаше да фалира, ако ЕЦБ упражняваше банков надзор у нас през 2014 г. . 0| 2607 |03.06.2022 Асен Агов: Мястото на Нери Терзиева в Рая е абсолютно гарантирано . 0| 2801 |02.06.2022 Асен Василев и Теменужка Петкова в словесен дуел, плашат се със съд . 0| 2634 |02.06.2022 Асен Василев: Приемаме еврото от 2024 г.
Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Реклама / Ads