Реклама / Ads
18| 4618 |14.10.2023 НОВИНИ

Тела на отвлечени израелци откри армията в ивицата Газа

.
Израелската армия откри множество тела на изчезнали израелци при наземна атака в Газа. Тел Авив предупреди 1.1. млн. палестинци, живеещи в северната част на анклава, да се евакуират на юг. Хиляди бягат с превозни средства или пеша. Жертвите на войната между Израел и "Хамас", избухнала след атаката на групировката на 7 октомври, продължават да растат. Близо 2000 души са били убити в израелската бомбардировка на ивицата Газа, започнала след това, твърдят палестинските власти. Жертвите в Израел са над 1300. 
 

"Ще разбием Хамас" 


Израелските резервни войници са във формация из цялата Ивица Газа, подготвяйки се за следващия етап от операциите, съобщиха военните.


"Нашата цел е много ясна - крайният етап на тази война е пълното демонтиране на "Хамас" и неговите военни способности. Фундаментално ще променим ситуацията така, че "Хамас" никога повече няма да има способността да нанася щети на израелски цивилни и военни", заяви говорителят на израелската армия подполковник Джон Конрикус.


Той съобщи за напрежение близо до границата с Ливан. Бойци на "Хизбула" са изстреляли противотанкова ракета към израелските войски и дронове, но те са били прихванати от противовъздушната отбрана. Ситуацията на северната граница "остава много напрегната", предупреди говорителят на армията. 


Цивилните


Ситуацията със заложниците остава изключително чувствителна. По информация на армията в Израел държани в плен са над 120 граждани. Военните я определят като "най-трудната". Групировката вече заплаши да започне да убива заложници, ако ударите на израелските военни продължат.


Това значително затруднява армията, която уверява, че се старае да не атакува цивилни граждани, включително и палестинци. По думите на говорителят на военните палестинците "не са врагове" и армията не се прицелва в тях, въпреки твърденията на "Хамас". 


"Опитваме се да направим правилното нещо, опитваме се да евакуираме цивилни, за да сведем до минимум риска за тях. Изключително тъжно и жалко е, че толкова много медии се фокусират върху нашите действия, вместо да прехвърлят отговорността върху образуванието, което управлява ивицата Газа, а това е "Хамас.", посочи той. 


Подполковник Джонатан Конрикус заяви, че групировката се опитва да спре житлите на Газа да се евакуират. 


Израелските медии съобщават, че войските, нахлуващи в Газа, са открили телата и вещите на някои от изчезналите хора.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5239 |14.10.2023 У нас пристигна третият полет с блокирани в Израел българи . 6| 4288 |13.10.2023 Фон дер Лайен: Европа застава до Израел, който има правото да се защитава пред жестокостите, извършени от ”Хамас” . 11| 5231 |13.10.2023 Иван Гарелов: Възможно е конфликтът в Газа да е само началото . 6| 4542 |13.10.2023 Въздушна тревога в Израел, германската външна министърка се наложи да се скрие в бомбоубежище

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads