Реклама / Ads
14| 5930 |25.11.2010 НОВИНИ

Томалевски: В България изборите са незаконни

.
Божидар Томалевски от партия „Другата България“ алармира, че в България вече не могат да се провеждат каквито и да било избори без промяна на текст в Конституцията, защото по презумпция ще бъдат незаконни.
 

До парадоксалната ситуация сме се докарали след влизането в сила от декември м.г. на Лисабонския договор. Чл. 8 в него гласи, че всяко лице, което притежава гражданство в държава-членка на ЕС, автоматично получава и европейско гражданство, т.е. добавя се, без предишното да се заменя. В същото време чл. 65 от Конституцията гласи, че българи не могат да се кандидатират за депутати, например, ако притежават и друго гражданство.

Затова от „Другата България“ настояват незабавно да се направят промени в основния закон. За поправката на чл. 65 не е необходимо свикване на Велико Народно събрание, тя може да се направи и от Обикновено. Иначе ще се нарушат права на български граждани.

Международният адвокат Велика Андонова, която е член на Изпълнителния съвет на партията, представи становище на конституционен съдия, според когото въпросният чл. 65 е рестриктивен, дискриминационен и представлява правен абсурд, тъй като български гражданин, роден в страната, живял в чужбина и завърнал се отново у нас, без да се отказва от придобитото в чужбина ново гражданство, на практика разполага с по-малко права от чужденец, който пребивава постоянно в страната ни, тъй като има възможност да участва и да бъде избиран в местната власт например. Според проф. Божидар Фотев, член на Римския клуб, чл. 65 разделя хората на по-малко българи и повече българи.

В нито една държава, където е позволено двойното гражданство, няма подобна забрана, подчерта Томалевски. За пример даде Македония. В местния парламент са предвидени 12 места за македонски граждани, живеещи в чужбина. В Словакия пък 26 от народните представители били с двойно гражданство. А в Канада губернаторката Мишел Жан не само не е родена там, тя е американска гражданка от Хонолулу.

От „Другата България“ твърдят, че на практика всички избори досега са се провеждали по антиконституционен начин. Проблемът е, че вотът в странство е допълващ, а не е равнопоставен на вота в България. Там се гласува само за партии, докато тук даваме гласа си и за кандидати.

За проблема с писма са сезирани Народното събрание, президента и националния омбудсман. Ръководството на партията на българите зад граница е провело среща със съпредседателя на ПГ на ГЕРБ и шеф на Временната комисия, която изработва изборното законодателство, Искра Фидосова. От нея получили уверение, че претенциите им са основателни и уклончив отговор, че тя сама на може да инициира промяна в Конституцията, затова били необходими и още депутатски гласове. От „Другата България“ засега не се заричат, че ще оспорват следващите избори – местни, президентски или парламентарни, разчитат на добрата воля на законотворците.

Категорични са в подкрепата на електронното гласуване. Според тях нововъведението трябва да се прилага там, където има големи разстояния – например в САЩ и ще мотивира повече хора да участват в изборите. Увеличението на гласоподавателите пък ще намали влиянието на контролирания вот и всякакъв друг род нарушения. Освен това било по-евтино.

Томалевски поиска правителството да предприеме спешни мерки, за да върне младите и активни имигранти в България, защото те можели да са полезни с опита си на страната. Проф. Фотев уточни, че те не бива да бъдат привличани само като консултанти, а да се впрегнат във властови позиции – само така щели да бъдат полезни. Преходът у нас се провали и се случи по този криминален начин, защото емигранти и дисиденти не бяха допуснати от ченгетата и бившите комунисти, подкрепи го Божидар Томалевски. Неговото уточнение е, че „Другата България“ не иска автоматично даване на властови функции, а настояват за предоставяне на възможност на завърналите се у нас българи да бъдат полезни на обществото.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5477 |22.11.2010 Експерти дискутират Закона за изборите . 18| 5924 |22.11.2010 М. Попова: Закон ще размести пластовете в България . 69| 8262 |19.11.2010 Nouvel Observateur: Цветанов изтръгва България от червената мафия . 1| 4520 |18.11.2010 САЩ: България зачита религиозните свободи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads