Реклама / Ads
6| 4171 |20.12.2014 НОВИНИ

Тотю Младенов: Трябва да има индивидуални партиди в НОИ

.
Тотю Младенов
Трябва да има индивидуални партиди в НОИ. Това каза бившият социален министър Тотю Младенов по Нова телевизия. Негови опоненти по темата бяха бившите му колеги Христина Христова и Йордан Христосков.
 

Приказките за национализация са несъстоятелни. Тук се дава право на избор на самото лице сам да избира къде да отиде-в НОИ или в пенсионните фондове. Когато имаш право на свободен избор-носиш този риск.  Не се променя тристълбовия модел, никой няма да отнеме парите на хората. Те ще преценят осъзнато и информирано. Няма да декларирате нищо, ако сте в универсалния пенсионен фонд. При първият  стълб, рискът се носи от осигурените лица. Трябва да има индивидуални партиди в НОИ. В Канада се получава повече от 1 пенсия. Първата е за старост и тя се получава от данъците на хората. А втората е на базата на осигурителните вноски. Ние това трябва да помислим. 53% от разходите на общественото осигураване е от държавния бюджет и данъците на хората. Нищо страшно не е станало. В предизборната кампания на ГЕРБ е записана пенсионната промяна. Трябва максимално да защитим осигурените лица. Трябва да се промени осигурителната култура на българските граждани, които да имат информиран избор. Личните пари на хората никой не ги пипа. И всеки ще прецени къде ще отидат тези пари, обясни Младенов.

 

Христина Христова пък каза: Премиерът излезе и каза, че ще се търси национално съгласие по темата. Това се заяви, но само толкова. Заявява се правото на избор, но ако отидеш в НОИ как ще се връщаш в пенсионните фондове?! Демокрацията е право на избор. Нека да помислим за младите хора, да им дадем право на избор. Те трябва да заявят, че искат да отидат във втория стълб до една година. Очаквахме да се махнат пробойните в пенсионирането. Ако имахме икономически растеж, този разговор нямаше да го водим сега.

 

 Йордан  Христосков беше доста по-критичен: Участието в доброволните фондове е все едно да имаш висше образование. Тези, които участват в пенсионните фондове, все едно сега им казваме върнете се от средното  в основното образование. Щом не ни давате право да изберем втория стълб, а задължително ни държите в първия, това е огромен риск. Водещ е първият стълб. Зъдължително ще има втори стълб, в който ще отидат по-малка част от парите. Сега хората питат: „Защо не оставите само втората сметка?“. Не можеш да си върнеш парите в НОИ и след няколко месеца да се върнеш във фонда. Снощи министър Горанов разкри, че тези пари ще покрият дефицита  т. е те няма да се инвестират. Защо не напишете в какво ще  инвестира НОИ и тогава хората да си изберат. Направете това и тогава дайте на хората избор. Истината е, че голяма част от хората, агитирани от синдикатите, ще си върнат парите в НОИ и така там ще имат някакви пари. Ние допълнително натоварваме НОИ.  Това, което се случва е манипулация за мен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4300 |18.12.2014 Вучков: Трябва да се мисли за лимит на бръмбарите . 1| 5511 |16.12.2014 Шефът на МВР: Не всички трябва да са първа категория труд . 40| 5023 |12.12.2014 Сидеров: Трябва да изгоним френския посланик, меси ни се . 4| 4328 |12.12.2014 Съдия от ВСС: Трябваше френският посланик да каже за проблемите, за да има проверки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads