Реклама / Ads
1| 5343 |14.05.2014 НОВИНИ

Тридневен траур в Турция за загиналите миньори

.
Спасителите отчаяно се опитват да стигнат до десетки затрупани след като експлозия срути галерия в Сома, убивайки най малко 238 души Десетки са се спасили при срутването на галерия във въгледобивната мина, но според властите около 120 души са все още в неизвестност.
 

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган, който пристигна на посещение, изрази своите съболезнования и обеща щателно разследване на трагедията.
Множество от близки и роднини са се събрали около мината в очакване на новини.Над 350 миньори бяха спасени до момента, но през последните няколко часа не е бил открит нито един оцелял.

Ердоган заяви, че 80 от тях са третирани за наранявания, а 19 вече са били изписани от болницата. По-рано той обяви три дни траур за жертвите."Не сме 100% сигурни, но се смята на базата на информацията от минната компания, че приблизително 120 работници все още са блокирани", каза премиерът пред журналисти.

Досега са направени аутопсии на 80 тела, предстои организирането на погребенията. 124 тела са идентифицирани. Първоначалните резултати от аутопсиите показват, че хората са починали от отравяне с въглероден окис.Все още няма официална информация за причината за експлозията в мината.

Междувременно протестиращи, разгневени от бедствието, излязоха по улиците на Истанбул и Анкара.Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия срещу близо 800 протестиращи, които се опитаха да стигнат от университет в Анкара до сградата на енергийното министерство. Има съобщения и за сблъсъци в Истанбул.

Според специалистите, това е най-голямата злополука в историята на минното дело в Турция от гледна точка на огромния брой на жертвите.

Смята се, че спукване на трафопост е предизвикало срутването в мината, след което избухнал силен пожар. Екипи и техника на Службата за бедствия и кризисни ситуации към МС участват в спасителните работи от вчера насам. Но се твърди, че особено в първите часове на злополуката спасителните работи закъснели, поради което специалистите смятат, че има пропуски в правилата за безопасност при аварии, въпреки че Сома е най-голямата каменовъглена мина в района с над 6 хиляди работници.

Започнало е следствие. По думите на министър Танер Йълдъз ще бъдат огласени всички данни за причините за злополуката, а виновните ще си понесат последствията.

Всички турски вестници днес излязоха с траурни заглавия, отменени бяха музикалните прояви в страната.Според статистиките, над 3 хиляди души са загинали досега в турските мини, поради което този сектор се счита за най-опасния.

Най-голямата до момента трагедия в историята на страната при подобна злополука става на 3 март 1992 г. в окръг Зонгулдак, на Черно море. Експлозия на газ в мината в Козлу завършва със смъртта на 263-ма миньори.

На 7 март 1983 г. при взрив на газ в мина в село Армутчук, окръг Бурса, живота си губят 103-ма души. Само около месец по-късно, на 10 април същата година, при подобна експлозия в мина в Козлу, окръг Зонгулдак, загиват десетима миньори.

На 31 януари 1987 г. срутване в мината в Козлу става причина за смъртта на осем души.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5943 |14.05.2014 Плевнелиев изпрати съболезнователно писмо до президента на Турция . 0| 5531 |22.04.2014 Български парапланерист загина в Турция . 15| 8706 |02.04.2014 Няма да разследват оградата по границата с Турция . 33| 6912 |21.03.2014 Найденов се оправда с МВР за скъпата ограда по границата с Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads