Реклама / Ads
31| 7929 |26.05.2010 НОВИНИ

Цачева и Димитров обезглавили Манджукова

.
"Риташ си трудовата книжка, това ми каза Божидар Димитров, след като в Прага казах, че липсва координация между институциите. Цачева ме заплаши, че ще стигне до най-високо ниво, тъй като за пръв път виждала така целенасочено да се говори срещу държавата", заяви Райна Манджукова пред ФОКУС.
 

На заседание на Министерски съвет днес беше взето решение за нейното освобождаване от поста председател на Държавната агенция за българите в чужбина. На нейно място е назначен Росен Иванов.

"Казаното от мен в Прага пред българските граждани в Чехия е причината за освобождаването ми от поста председател на Държавната агенция за българите в чужбина.", заяви Манджукова. „На мен просто Божидар Димитров ми се обади и каза, че съм си ритнала трудовата книжка, не знам какви са официалните мотиви за освобождаването ми, но знам защо съм освободена. Бяхме заедно с делегацията, водена от председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева в Прага и Микулчице. На срещите с нашите сънародници аз споделих, че част от проблемите, свързани с това, че не можем да отговорим на всичките им изисквания, са свързани с липсата на координация между държавните институции в България”, посочи Манджукова.

„Понеже казах това на два пъти и след втория път, когато го споделих, г-жа Цачева каза, че за пръв път вижда държавен служител, който така целенасочено да говори срещу държавата и че тя ще направи всичко възможно това да стигне до най-високото ниво. Също така каза, че понеже се оплаквате, че никой не ви чува в държавата, уверявам ви, че сега ще бъдете чута на най-високо ниво”, посочи Манджукова. По думите й само това остава неизпълнено от председателя на Народното събрание. „Аз все пак бих искала да бъда чута от министър-председателя, да си обясня мотивите, но нямам такава възможност. Няма да се реванширам и да си оправям някакви несъществуващи сметки чрез медиите. Това е обективното, очевидно такива неща не се прощават. Аз не съм била друг път на политическа длъжност”, каза още Манджукова.

На въпрос дали смята отстраняването си за политически акт, Райна Манджукова заяви: „Не е политическо, аз просто имах неблагоразумието да не съм дипломатична, а прявма. Такива неща явно не трябва да се казват на нашите сънародници навън. Трябва да се казва, че всичко е чудесно, че ние правим каквото можем, а аз просто бях честна. Никого не обвинявам, аз бях откровена с хората. Подчертавам, че казаното от мен не бе в присъствието на чешки държавни лица, а в присъствието на български граждани, не просто българи от чужбина, а български граждани, които след няколко години ще бъдат отново избиратели и ще избират за кого да гласуват”. „Като човек, който 15 -17 години се занимавам с тези проблеми, не мога да си позволя да ги лъжа. Но вероятно не трябва да се прави така”, заяви Манджукова.

Пред Фокус Божидар Димитров на свой ред заяви, че мотивът за освобождаването на Райна Манджукова е нелоялно и некоректно отношение към управляващия екип на Министерски съвет. "Когато е станало събитието, не съм бил там, знам, че нещото е станало около гроба на Свети Методий. Имаше протести от българската делегация за поведението на г-жа Манджукова на това свещено за нас място", коментира Божидар Димитров.

Новият председател на агенцията Росен Иванов е юридически съветник в кабинета на министъра без портфейл, който отговаря пряко за наскоро приетия Закон за българското гражданство, който беше гласуван на второ четене в парламента неотдавна. Все още не е ясно на какво се дължи бързата смяна на Райна Манджукова от заемания пост.
Не е ясно дали Манджукова ще се върне като водещ на популярното тв предаване за българите зад граница "Облаче ле, бяло".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4722 |23.05.2010 Б. Димитров: ГЕРБ и опозицията да сключат мир . 6| 4719 |20.05.2010 Цачева назначава млади роми в НС . 23| 5559 |16.05.2010 М. Димитров: При Борисов работят клакьори, лъжат го с анализи . 3| 4674 |15.05.2010 Липсваща експертиза отложи делото срещу Валентин Димитров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads