Реклама / Ads
4| 5306 |22.04.2010 НОВИНИ

Цачева разбуни духовете на българите в Сърбия

.
Цецка Цачева
Протестно писмо до председателя на Народното сърание Цецка Цачева внесе Хелзинкският комитет за защита правата и свободите на българите в Сърбия. В него се изразява огромно безпокойство по повод изразената пред председателя на сръбската Скупщина Славица Джукич Деянович безрезервна подкрепа от името на българския парламент за приемането на Сърбия в Европейския Съюз.
 

В декларация на комитета, подписана от председателя й Зденка Тодорова, се казва: "Предавайки основателното разочарование и дълбоко възмущение на българите в Западните покрайнини, правозащитната организация припомня на госпожа Цачева, че Република Сърбия все още не е изпълнила поетите ангажименти към международната общност, предавайки последните двама военнопрестъпници на Хагския трибунал, както и че продължава да нарушава човешките и малцинствени права на нейна територия, за което най-очевидният пример е българското национално малцинство"

"Нашата позиция е, че докато Република Сърбия не се откаже от експанзионистичната си, прикрито шовинистична и антималцинствена политика, не би трябвало да се допуска за води ефективни преговори за членството й в ЕС, а още по-малко да стане член на ЕС” , пише още в документа.

В писмото са изброени в седем точки основните проблеми на българското национално малцинство в Сърбия, които сръбските власти отказават да решат, като: образование, админстартивна /не/употреба на българския език в Цариброд и Босилеград, нарушаване на църковните права и свободи, отказа да бъде възстановено името на град Цариброд, насаждане на антибългарски настроения в райони, в които живеят етнически българи какъвто е случая с предстоящото освещаване на костница от времето на Първата световна война в памет на “няколко хиляди избити сърби в град Сурдулица от страна на българския окупатор”.

Госпожа Цачева беше уведомена за вандалския акт извършен преди един месец на Царибродските гробища, където беше поставена няколкометрова антена на сръбски кабелен оператор, с което беше подкопана една от стените на мемориала на построените през 1942 г. български войнишки гробища.

През 1946 г. в преддверието на тези гробища беше взривен Паметника на българския воин. За да бъде осуетено неговото възстановяване се стигна до тази нелепа ситуация, от която са шокирани повечето царибродчани. Българите в Западните покрайнини са потресени от малчанието на председателя на българския парламент по отношение на техните правата, което не може да се каже за нейната колежка Славица Джукич Деянович, която изрази в българския парламент сръбската позиция отричаща за независимостта на Косово.

Към протестното писмо на организацията бяха приложени снимки свързани с нелепата гледка на мястото на някогашните военни гробища. На госпожа Цецка Цачева беше предоставена книгата за българското военното и духовно наследство в Западните покрайнини – “Взривената памет” с пожелание да “защитава българските национални интереси”, както и последния брой на списанието “Бюлетин” на културно-информационният център в Босилеград.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5296 |21.04.2010 Българите сред най-образованите, но най-бедни в ЕС! . 14| 4673 |20.04.2010 Първанов и Слави с еднакъв рейтинг сред българите . 3| 4599 |01.04.2010 Цачева оневини ГЕРБ за гаф с поправен Закон . 9| 4757 |25.03.2010 НДСВ: Цачева, работете, не е време за ваканции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads