Реклама / Ads
1| 4877 |12.01.2024 НОВИНИ

Цената на петрола скочи след ударите по хутите

.
Източник: личен архив
Цената на петрола скочи в петък, тъй като ескалиращият конфликт в района на Червено море заплашва да накърни допълнително световната търговия. Акциите поскъпнаха в светлината на данните за инфлацията в САЩ, които затвърдиха мнението на инвеститори, разчитащи това като сигнал, че лихвените проценти може скоро паднат, съобщи "Ройтерс".
 

Петролът поскъпна с 4%, след като САЩ и Великобритания заявиха, че са нанесли удари от въздуха и морето срещу военни цели на хутите в Йемен в отговор на атаките им срещу кораби в Червено море. Това е драматично регионално разширяване на войната между Израел и терористичната групировка "Хамас" в Газа.

 

Цената на фючърсите на сорта Brent се повишиха с 4% до 80.52 долара за барел
Американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпна с 4.1% до 74.99 долара.
 

"Цените на петрола се повишиха рязко след атаките, като тези за брент сега са с около 7% по-високи от началото на декември, преди бунтовниците хути да започнат да атакуват кораби в Червено море", каза Сузана Стрийтър, ръководител на отдела за финансови пазари и борсите в Hargreaves Lansdown.

 

"Репортажите от района, съвпадащи със съобщенията за военните действия на Великобритания/САЩ, предполагат, че британското правителство моделира сценарии, при които цените могат да се повишат с 10 долара за барел, ако кризата в Червено море продължи, с риск цените на газа да се повишат с 25%", добави тя.
 


Междувременно цените на глобалните акции се повишиха, подкрепени от перспективата за спад на лихвените проценти. Индексът на акциите на MSCI All-World се повиши с 0.2%, като отражение на скока в Европа, където STOXX 600 се повиши с 0.7%, воден отчасти от покачване на акциите на авиационни и отбранителни компании, където секторният индекс достигна рекордно високо ниво.


Фючърсите на американските акции ESc1 паднаха с 0.2%, а доходността на държавните облигации се понижи, отразявайки търсенето сред инвеститорите на активи-убежища.


Доларът се повиши спрямо кошница от основни валути, както и златото, което се възползва от нежеланието на инвеститорите да рискуват, покачвайки се с 0.9% до $2046 за унция. Други класически "убежища" като швейцарския франк останаха, общо взето, стабилни. Но ситуацията, според някои анализатори, може да се промени.


"Ако станем свидетели на мащабна ескалация на ситуацията... тогава традиционното бягство към сигурност ще донесе полза за държавните ценни книжа на САЩ и за валути като йената и швейцарския франк", каза Хун Го, ръководител на изследванията за Азия в ANZ в Сингапур.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 31233 |12.01.2024 “Кралицата на винетките” отива в миналото. ПП-ДБ иска намаляване на комисионната за продажба . 8| 4825 |12.01.2024 Ройтерс: България замества руския петрол със суровина от Казахстан, Ирак и Тунис . 1| 4859 |12.01.2024 "Лев инс" загуби делото шамар срещу Mediapool по иска за 1 млн. лв. . 16| 9189 |12.01.2024 Ивайло Иванов за ФрогНюз: С ударите срещу хутите САЩ дава сигнал на съюзниците на Иран да не преминават определена линия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads