Реклама / Ads
1| 3553 |15.09.2016 НОВИНИ

Цената на такситата скачат заради патентния данък

.
Цената на таксиметровите услуги скачат заради патентния данък в София. Предложението е в столицата налогът да бъде на стойност 850 лева. Според част от бранша допълнителното облагане неминуемо ще доведе до поскъпване на услугата, съобщи Дарик.
 

Други обаче са на мнение, че цената на такситата няма как да се повиши, защото средностатистическият българин няма да може да си позволи да ползва този тип превоз.

 

Патентният данък на такситата в София да бъде 850 лева на автомобил. Това предлагат от Столична община. Румен Крумов от Националния съюз на превозвачите е на мнение, че тази сума е леко завишена, а оптимално би било данъкът да е между 600 и 800 лв. По думите на Крумов въвеждането на новия налог със сигурност ще доведе до повишаване на цените на таксиметровия превоз.

 

"Като натоварим частта на разходите в една дейност, дали цената на услугата ще остане същата? От нещо това повишение трябва да бъде изкарано. Нали не си представяме, че всеки един собственик ще си ги извади тези пари от джоба, за да го плати този налог? Това рано или късно ще се отрази в цената на услугата", добави Крумов.

 

Според Емил Игнатов, който е управител на една от големите таксиметрови фирми в София, цените на превозите няма как да се повишат:

 

"Възможностите на средностатистическия българин не позволяват да се повишат цените. Според мен икономическата обстановка и конкуренцията не позволяват към настоящия момент да се увеличат цените. Не вярвам, че има в София фирма, която толкова да си е повярвала, че е силна, че да може, без да се съобрази с пазара, да вдигне еднолично цените".

 

До края на септември общините в цялата страна трябва да определят какъв да е размерът на патентния данък за такситата на тяхна територия. Засега в Бургас са рекордьори с 900 лева. В Стара Загора предложението е за 700 лева, а във Велико Търново и Поморие - 600. За сравнение, в Пловдив общината се е спряла на минималната ставка от 300 лева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3668 |11.09.2016 Дъждът спира, температурите скачат . 0| 4718 |11.08.2016 Цената на петрола отново тръгна надолу . 0| 3765 |20.07.2016 Студентските стипендии скачат от 70 на 150 лв. . 0| 6204 |12.07.2016 Цените на имотите в България скачат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads