Реклама / Ads
26| 7014 |18.08.2008 НОВИНИ

Цигани от Пловдив: Ченгета ни млатиха, удряха баби, подхвърляха бебета

.
Полицейската атака дошла в отговор на нападението над двама униформени от пиян ром. Не е вярно, отричат от РДВР-Пловдив. Военна прокуратура ще проверява имало ли е полицейски произвол.
 

Ченгета с черни маски ни нападнаха в домовете ни, млатиха ни, подхвърляха бебетата ни, удряха бременни и баби, изпотрошиха ни покъщнината. Това са заявили пред Дарик радио роми от пловдивския квартал "Столипиново" днес. Те смятат, че атаката на полицаите била в отговор на побоя, който пияни цигани нанесли в събота на двама полицаи от VІ РПУ в Пловдив, намиращ се в ромското гето "Столипиново".

От РДВР-Пловдив категорично отхвърлиха твърденията.

Военната прокуратура под тепетата е заявила, че ще се самосезира и ще провери наистина ли е имало полицейски произвол. Това ще стане най-късно утре сутрин, ако дотогава не постъпят жалби от пострадали роми.

Екшънът-първопричина се разиграл в събота вечерта след оплакване от съседи, че на ул. "Сокол" гърми висока музика. На място пристигнал автопатрул и двамата полицаи веднага били нападнати от 30-годишен циганин, лежал за кражби. Псувайки, той се пресегнал през отворения прозорец на патрулката и ударил с юмрук единия от униформените. Служителите на реда излезли от колата и се опитали да задържат побойника, но останалите цигани от компанията започнали да хвърлят камъни, шишета и пейки срещу тях и автомобила им. Около 1500 роми заобиколили блока минути след инцидента, наложило се на помощ на полицията да дойде жандармерийският патрул, който обикаля района.  Автопатрулът успял да се измъкне от тълпата и да се прибере в районното управление.

Пострадалите цигани, според които десетки полицаи с маски и палки нахлули в апартаментите им, се канят да се оплачат в Европарламента от действията на пловдивската полиция.

Днес в ромския квартал няма засилено полицейско присъствие, въпреки че снощи е бил мобилизиран целият наличен състав на VІ РПУ от около 40 души. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5885 |04.07.2008 Наградиха ченгета, отказали рушвети . 9| 4992 |28.05.2008 Amnesty International ни хока за циганите . 5| 6499 |01.05.2008 Цигани се биха нощес в Петрич . 8| 5053 |17.02.2008 В Бургас давали пари на циганите, за да не гласуват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads