Реклама / Ads
11| 2792 |13.11.2023 НОВИНИ

ЦИК отрича да е саботирала машинното гласуване

.
Източник: личен архив
Централната избирателна комисия (ЦИК) опровергава в свое съобщение обвиненията на Иван Тодоров от Съвета на директорите на "Сиела Норма" за активно мероприятие от страна на комисията срещу машинния вот чрез умишлено бавене на подготовката на устройствата за гласуване. Като се позовава на правото си на отговор, ЦИК представя подробни данни за подготовката на машините, след твърденията на Тодоров от 7 ноември в сутрешния блок на bTV.
 

Комисията започва отговора си с темата за удостоверяването на съответствието на машините и софтуера за гласуване. Посочва се, че не отговаря на истината твърдението, че Централната избирателна комисия е приела решението за начина на гласуване на първия тур на местните избори на 29 октомври без да е получила писмо от Министерството на електронното управление (МЕУ) и без да изчака срока 17 ч. в деня преди вота, който според Иван Тодоров е определен със закон. От ЦИК обясняват, че в Изборният кодекс няма текст, който да определя краен ден и час за подписване на решението за удостоверяване на съответствието. От комисията уточняват, че решението е прието след уверение от страна на министъра на електронното управление Александър Йоловски, че процедурата по удостоверяване на съответствието е опорочена и той няма да подпише решение за удостоверяване на съответствието, и след като писмо от него е получено в ЦИК на в 17:33 ч. на 27 октомври 2023 г.

 

Комисията заявява още, че не вярно и твърдението, че тя умишлено бави сроковете за осигуряване на машинно гласуване и че ръководството е забавило предаването на машините и софтуера за удостоверяване до 16 октомври 2023 г., въпреки изборите са насрочени през лятото. От 9 юни до 25 юли 2023 г. Централната избирателна комисия поставила няколко пъти въпросите за софтуерното осигуряване на машинното гласуване пред министър-председателя Николай Денков.

 

През август със съдействието на вицепремиера Мария Габриел и министъра на финансите Асен Василев е проведена среща на ЦИК със създателя на софтуера за машинно гласуване "Смартматик Интернешънъл Холдинг Б.В.", на която компанията е обявила, че ще предостави изключителните си права върху създадения от тях софтуер за гласуване на местни избори на "Сиела Норма" АД. На 13 септември 2023 г. Централната избирателна комисия е получила лицензионното споразумение за предоставяне на изключителните права на "Сиела Норма", което е и основание за обявяване на обществената поръчка за надграждане на софтуера. Със свое решение от 15 септември 2023 г. ЦИК кани "Сиела Норма" за участие в обществената поръчка, а на 3 октомври 2023 г. определя дружеството за изпълнител на дейностите по надграждане на софтуера. До 15 октомври 2023 г. изпълнителният директор на "Сиела Норма" не подписал договора и не предал софтуера за местните избори на ЦИК, което според комисията е поставило под риск провеждането на машинното гласуване. В крайна сметка договорът е подписан и е предаден софтуерът на 16 октомври 2023 г. В същия ден Централната избирателна комисия е предоставила софтуера за удостоверяване от МЕУ, Българският институт по метрология (БИМ) и Българският институт за стандартизация (БИС).

 

Комисията обобщава, че според изложените факти не е допуснала забавяне в действията си, още по-малко - умишлено.

 

От ЦИК обръщат внимание на въпроса с хартията за отпечатване на бюлетините от машинното гласуване. Посочва се, че с последните изменения и допълнения на Изборния кодекс, обнародвани в бр. 104 на Държавен вестник от 30 декември 2022 г. доставката на специализираната хартия за машинно гласуване е възложена на Печатницата на БНБ. Предвид изрично определения в закона доставчик на хартията на 10 януари 2023 г. Централната избирателна комисия е изпратила на печатницата изискванията на производителя на машините "Смартматик Интернешънъл Холдинг Б.В." за хартията, предназначена за работа на устройствата. От Печатницата на БНБ обаче отговорили, че разролването на шпула от 12,75 мм (1/2 инч) не е изпълнимо, тъй като в страната няма машина с такива технически възможности. На 26 април 2023 г. във връзка с подготовката на местните избори печатницата е информирала ЦИК, че все още не разполага с разролваща машина за работа с шпула от ½ инч и че за местните избори не може да бъде доставена такава, поради което произведените ролки хартия ще бъдат с шпула от 1 инч.

 

Комисията оборват твърденията, че умишлено поръчва нестандартна и некачествена хартия, неотговаряща на техническите характеристики, с която умишлено уврежда машините. Комисията е възложила анализ на хартията, доставена от Печатницата на БНБ, и на хартията, доставена от "Сиела Норма" АД за предходни избори на две лаборатории - Институт по целулоза и хартия и Научноизследователски сектор към Химикотехнологичен и металургичен университет. Освен образци на двата вида хартия, на лабораториите са предоставени всички изисквания на производителя на машините към хартията. Резултатите от лабораторните изпитвания са показали, че хартията, доставена от Печатницата на БНБ, отговаря на изискванията на производителя на машините.

 

Централната избирателна комисия предоставила изисканото количество ролки хартия, доставени от Печатницата на БНБ, на Министерството на електронното управление, Българския институт по метрология и Българския институт за стандартизация за целите на удостоверяването на съответствието по чл. 213а, ал. 2 от Изборния кодекс. Според докладите за оценяване на съответствието на доставения тип машини при проверката на изискванията към хардуерната конфигурация на устройствата за компонент хартия за бюлетините от машинно гласуване компетентните органи са констатирали съответствие.

 

Централната избирателна комисия категорично отрича също, че умишлено и по неясни причини поръчва по-скъпа хартия, като обяснява, че цената на специализираната хартия с допълнителна защита е посочена от Печатницата на БНБ.

 

ЦИК опровергава и твърденията, че забави с месеци плащанията по договорите, сключени със "Сиела Норма" АД. Комисията уверява, че е платила задълженията си към изпълнителя на дейностите по машинно гласуване в сроковете по съответните договори.

 

В заключение Централната избирателна комисия подчертава, че е предприела всички действия в рамките на правомощията си, определени в Изборния кодекс, и осигури законосъобразно произвеждане на изборите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 3872 |13.11.2023 "Моят прадядо не е воювал, за да стане Русия фашистка държава". 8 години затвор грозят Саша Скочиленко . 6| 2801 |13.11.2023 Сарафов нареди: Делото за смъртта на Ферарио Спасов отива в Ловеч . 5| 2930 |13.11.2023 Последни дни за смяна на зимните гуми: „Пътна полиция” започва да глобява . 2| 2750 |13.11.2023 Политологът Атанас Радев: Местните избори затвърждават коалиционната формула и може би преминаваме в друг етап

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads