Реклама / Ads
3| 2845 |21.10.2021 НОВИНИ

ЦИК: Гласуваме без зелен сертификат. Разписките – с различна дължина, но отиват в една кутия

.
Източник: БГНЕС
Централната избирателна комисия реши преди няколко дни, че разписките от машинното гласуване ще бъдат с различна дължина. За изборите за президент и вицепрезидент дължината ще бъде традиционната, а за народни представители ще бъде два пъти по-дълга. Двете разписки да се пускат в една непрозрачна кутия, за да се улесни изборният процес. Това стана ясно на брифинг на ЦИК.
 

„Все още няма решение за контролно преброяване на разписките за тези избори“, уточни говорителят Росица Матева.

 

От думите й стана ясно още, че ЦИК е сключила договор със „Сиела Норма“ за доставка на останалите 1600 машини за гласуване, които трябва да пристигнат до 31 октомври.

 

„Във вторник сключихме договор със „Сиела Норма“ за доставката на следващите 1600 устройства, които трябва да пристигнат у нас до края на октомври. Предстои разпечатването на хартиените бюлетини, които ще бъдат за всеки от двата вида избори по 7 389 600 млн. броя“, уточни тя. 280 машини ще бъдат доставени в Централната избирателна комисия с демоверсия за гласуване.

 

Матева обясни, че до момента са подадени около 56 668 заявления за гласуване извън страната: „Все още такива се обработват в дипломатическите и консулските представителства, може би ще има известна разлика. До 23 октомври ЦИК ще вземе решение, за да обяви броя и местата на секционни избирателни комисии в чужбина“.

 

„Имаме регистрирани 6 наблюдателни организации за тези избори, предполагам и други ще се регистрират, имаме и 2 международни наблюдателни организации“, добави тя.

 

„Към настоящия момент няма да се изисква сертификат при гласуване нито за избирателите, нито за членовете на СИК на изборите на 14 ноември“, заяви зам.-председателят на комисията. Във чужбина ще се спазват COVID мерките, които са наложени в съответната държава.

 

Стана ясно още, че в ЦИК са постъпили сигнали за използване на език на омразата в социалните мрежи от регистрирани кандидати в изборите за президент и вицепрезидент.

 

„ЦИК смята за недопустимо разпространяването на послание под каквито и да е форми с антисемитска и ксенофобска насоченост, насаждащи етническа омраза, дискриминация и разделение в обществото в хода на предизборната кампания“, допълни Матева. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4125 |21.10.2021 Нови промени заради ”зелените сертификати” ден след заповедта на МЗ . 15| 4109 |21.10.2021 Адв. Петрова твърди, че никой не може да бъде уволнен, ако не представи зелен сертификат . 24| 4239 |21.10.2021 Скоро задължителен зелен сертификат и за учителите, и за държавните служители? . 23| 3817 |21.10.2021 Зеленият сертификат принуди медици да се наредят на опашка за ваксиниране и тестове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads