Реклама / Ads
4| 5043 |03.06.2014 НОВИНИ

Цонев: Новият шеф на НСО е незаконен

.
Николай Цонев
Новият началник на НСО не отговаря на Закона за отбраната и въоръженните сили, в който е посочено, че постът не може да бъде заеман от над 40-годишен човек, а Антонов е на 54.
 

Това коментира Николай Цонев, лидер на „Нова алтернатива". „Миналия петък, 30 май, след предложение на правителството, президентът Плевнелиев издаде Указ за назначение на бившия директор на „Национална полиция" Ангел Антонов за началник на Националната служба за охрана. Това назначение е абсолютно против разпоредбите на Закона за отбраната и въоръженните сили и в частност чл.141 ал.(1), т.2, според която „на военна служба се приемат български граждани, не по-възрастни от 40 години".

За справка, Ангел Антонов е роден през 1960 година и, видимо, е малко по-възрастен", заяви Цонев.

„Нека да сме наясно, че полицията е девоеннизирана от 01 май 2006 г. и след тази дата, независимо на каква длъжност и с какво звание (комисар, инспектор и т.н.) са служителите, те са цивилни лица. Ангел Антонов не е изключение. Никакви вътрешноведомственни инструкции за приравняване на званията в МВР с тези на МО не важат и, ако някой желае да постъпи на служба съгласно ЗОВС, то той трябва да отговаря на изискванията по чл.141.

Това, че в МВР продължават да си говорят на „другарю полковник" и „господин генерал" не означава, че имат военни звания", допълва бившия военен министър.

„В назначението на Антонов има три сериозни нарушения - две на министър-председателя и едно на президента. Първото е, че премиерът е одобрил и е предложил на президента кандидатурата на Антонов, въпреки че не отговаря на законовите изисквания. Второто ще бъде, че пак премиерът ще преподпише Указа за назначаването му (съгласно чл. 102 от Конституцията на Р. България). Третото нарушение е това на президента - че е подписал Указ за назначаване на офицер, съгласно ЗОВС, който не отговаря на изискванията.

Ако Ангел Антонов остане началник на НСО, то всичките му решения могат да бъдат атакувани по съдебен ред и да бъдат обявени за незаконни. Това включва и утвърдените от него бъдещи планове за охрана на министър-председателя и президента", категоричен е Цонев.

„Президентът Плевнелиев отдавна е демонстрирал невежеството си относно военните звания - спомнете си как бе представил министъра на вътрешните работи при служебното правителство Петя Първанова - „..Тя е генерал с дългогодишен опит в системата". Само че Първанова не е генерал, а е само старши комисар, а МВР е девоенизирано от 2 десетилетия", завършва Цонев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5602 |03.06.2014 Новият шеф на ВМА с план за оздравяване . 2| 6292 |02.06.2014 Ангел Антонов е новият шеф на НСО . 11| 5296 |30.05.2014 Арестът на зам.-шефа на митницата в Свиленград незаконен? . 44| 5209 |28.05.2014 Цонев: Политическа стабилност -чрез ремонт на кабинета или предсрочни избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads