Реклама / Ads
1| 3595 |28.10.2018 НОВИНИ

Турски специалисти ще идват у нас за белодробни трансплантации

.
д-р Михаил Христов
15 души са в листата на чакащите за белодробна трансплантация, каза в предаването „Неделя 150“ д-р Михаил Христов – директор на Изпълнителната агенция по трансплантациите.
 

Предстоят прегледи на тези пациенти, каза той и добави, че някои са в тежко здравословно състояние.

 

Специалистът подчерта, че е установен контакт с екип трансплантолози от Истанбул. С тях е постигнато споразумение, че те могат да извършват трансплантации на бял дроб в България, когато има такава възможност, каза още той и посочи, че това ще е и обучение за наши специалисти.

 

По думите му, това е първата реализирана възможност. Д-р Христов посочи като втора крачка осъществяване на контакт с трансплантолози от Хановер, с които по същия начин ще се установи сътрудничество – обучение на екипи, обмяна на опит и лечение на български граждани. Среща е проведена и с представител на Университетската клиника във Виена, където е била прекъсната връзката. Той подчерта, че клиниката във Виена не е прекъснала споразумението само с нас, но и с Румъния.

 

Аргументите им са, че има спад на донори на органи в страната, затова и не могат да осигурят лечение на чужди граждани, подчерта Христов и добави, че такава причина има заявена и от други места:

„Това, което ме учуди като дойдох в Агенцията е, че няма разработен план Б, т.е. ако не може да се поднови някое споразумение, какво правим. Затова година и половина се е стигнало до положение, че имаме отказ от всички клиники в Европа и при нас не можем да правим такива операции. Започваме по този най-бърз начин – едновременно обучение на наши специалисти, сертифициране на нашите центрове, които ще осъществяват следтрансплантационната грижа и същевременно създаване на възможност при такава ситуация, да се извършват трансплантации на бял дроб и в България“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3511 |27.10.2018 Турски съд е издал решение за екстрадицията на Митьо Очите . 2| 7114 |19.10.2018 Липсата на специалисти по здравни грижи ще затваря болници . 13| 8963 |11.10.2018 Калин Георгиев: „Специалистите“ да кажат защо наговориха толкова глупости за убийството на Виктория . 1| 4086 |09.10.2018 Кремъл за ”Турски поток”: Най-приоритетно е направлението към България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads