Реклама / Ads
6| 4860 |19.02.2015 НОВИНИ

Турското разузнаване: Бойци на ИД готвят атентати в Европа, за целта ще преминат през България

.
Бойци на "Ислямска държава" са влезли в Турция и планират да атакуват дипломатически мисии в Анкара и Истанбул. Някои от тях възнамеряват да преминат в България. Това се казва в доклад на турското разузнаване (МИТ), пише в. "Хюриет".
 
Още около 3000 бойци от групировката в Сирия и Ирак искат да влязат в Турция през южната й граница, след като не успяха да превземат сирийския кюрдски град Кобане.

Предполага се, че някои бойци, включително висши командири, които планират атаките вече, са влезли в Турция и са в защитени жилища, като броят им не се съобщава в доклада.

"Бойци, експерти в самоубийствените и бомбените атентати подготвят нападения срещу мисиите на коалиционните сили, които се намесиха в конфликта в Сирия", пише още в доклада. Някои бойци от сирийски и палестински произход, също така възнамеряват да преминат в България, за да извършат нападения в страни от ЕС, допълва докладът.

Турската полиция отказа коментари по въпроса, а представителите на разузнавателната служба не бяха намерени за изявления. Сирийските кюрдски войски прогониха бойците на ИД от град Кобане миналия месец. Това беше голямо поражение за ислямистите, които контролират площ от 50 000 кв. км в Сирия и Ирак. Масираните въздушни удари от водената от САЩ коалиция, включваща европейски страни, както и арабски съюзници помогнаха на кюррдските войски.

Тази година Турция беше ударена от серия бомбени атентати, последнята от които се случи миналия петък, близо до пограничния град Суруч, в провинция Санлъурфа, където бомба, скрита под автомобил избухна близо до полицейски контролен пункт. Никой не пое отговорност, но близостта до Сирия говори, че може би е свързан с конфликта. След атентата, управата на провинция Санлъурфа заяви, че е създала приблизително 100-метрова затворена военна зона северно то сирийските градове Яраблуш и Тел Абяд, и двата контролирани от ИД.

В миналото Турция е привличала критиките на западните си съюзници, тъй като не е успяла да спре потока от джихадисти през границите си. Някои критици твърдят, че тя дори подпомага терористите, обвинение, което Анкара отрича.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 5033 |19.10.2014 Германското разузнаване: Опълченците са свалили малайзийския Боинг . 3| 5838 |30.09.2014 Мохд Абуаси пред Фрог: Бойците от „Ислямска държава” взимат по 100 евро на месец . 34| 7503 |30.07.2014 Германското разузнаване: "Русия има интерес България да фалира" . 51| 11276 |29.07.2014 Напуснали ББЦ: Нямаме доверие на Бареков, праща бойци за сплашване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads