Той призова по-широката международна общност да поеме своята част от бремето. „Практически капацитетът на ЕС да приема нови вълни от бежанци, да не говорим за нелегалните икономически мигранти, е близо до лимита”, заяви Доналд Туск на съвместна пресконференция с Жан-Клод Юнкер в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Китай.

 

Припомняме, че през последната година има постоянен поток от бежанци към Европа. Повечето от тях бягат от гражданската война в Сирия. Въпросът стана политически „горещ картоф” за лидерите в региона, след като серия от естремистки терористични атаки и увеличаващите се антиглобалистични настроения се комбинират и създават една негостоприемна среда за  бягащите от бруталния конфликт бежанци.

 

Пред журналистите Доналд Туск заяви, че 65 млн. души са разселени по целия свят. По думите му общността от Г-20 трябва да увеличи участието си в поделяне на отговорността. „Ние имаме достатъчно място за всички страни да дискутираме тези проблеми, включително Китай", заяви Туск, призовавайки за финансова помощ и помощ за развитие на страните по произход на мигрантите. Доналд Туск подчерта, че само глобалните усилия ще помогнат за справяне с това предизвикателство.

 

Последните коментари на лидери от Германия и Италия са сигнал за втвърдяване на отношението относно това как да бъде разрешена мигрантската криза и преоформяне на политиката в Европа, отбелязва АФП.