Реклама / Ads
0| 4314 |19.04.2019 НОВИНИ

Убиха журналистка в Северна Ирландия

.
Лайра Маккий Източник: БГНЕС
Журналистка беше убита при отразяването на безредици в Северна Ирландия. Властите определиха случилото се като ”терористичен акт”. Според тях зад нападението стои Новата ирландска републиканска армия - групировка, която се отцепи от историческата ИРА.
 

Тя е против Брекзит, а основната цел на членовете ѝ е обединението на двете Ирландии.

 

Северна Ирландия е една "красива трагедия", написала веднъж в статия Лайра Маккий. Пред читателите описвала родината си като "място, изпълнено с мрак и мистерия. Място, което обича и в същото време ненавижда".

 

Снощи Лайра Маккий отразявала традиционния протест на републиканските дисиденти, с който отбелязват годишнината от Великденското въстание от 1916 г. Протестиращите замеряли полицаите с камъни и коктейли Моллотов.


Журналистка бе застреляна по време на безредици в Северна Ирландия, което полицията в петък определи като терористичен инцидент, последвал последното...

 

"Тази вечер в Дери е пълна лудница" - това било последното съобщение на Лайра Макий в Туитър. След минути тя била простреляна. Куршумът бил изстрелян от мъж, който се целел в полицаите. Във фаталния момент журналистката стояла до полицейски автомобил. Лайра издъхнала в болница.

 

 Убедени сме, че нападението е било организирано, безразсъдно организирано. Единствена цел e била да предизвика насилие, да бъдат нападнати полицаи,  коментира Марк Хамилтън, полицейски началник:

 

След смъртта на Лайра, политическите партии в Северна Ирландия обявиха, че са "обединени в заклеймяването на убийството".

 

Споразумението между Белфаст и Лондон от 1998 г. доведе до години на затишие на конфликта между протестанти и католици в Северна Ирландия.

 

През последните месеци напрежението започна да се покачва, заради неяснотата около Брекзит и съдбата на границата между двете Ирландии при напускането на Великобритания на Евросъюза.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4858 |03.04.2019 Открити са останките на самолета, в който са били шестима българи в Северна Македония . 7| 4138 |31.03.2019 ВМРО иска да сме в едно часово време със Северна Македония . 0| 4313 |03.03.2019 40 туристи, сред които и деца, се изгубиха в планината . 2| 4001 |27.02.2019 Тръмп обеща Северна Корея да стане като Южна и Виетнам срещу разоръжаване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads