Реклама / Ads
7| 4828 |20.11.2009 НОВИНИ

Убиха руския мисионер отец Сисоев

.
Известният православен свещеник и мисионер Даниил Сисоев, познат с активната си дейност сред руските младежи и лекциите си в YouTube, бе застрелян в Москва.
 

Трагедията се разиграла около 22,40 ч. местно време снощи, когато  в църквата "Свети Тома", в южната част на руската столица, нахлул въоръчен мъж с медицинска маска, попитал къде е отецът и след като той се явил, го прострелял многократно в шията и главата.

Отец Сисоев (Sysoev2.Narod.ru) бил отведен в болница, но починал от раните си. Негов колега свещеник също е ранен при нападението. Според очевидци убиецът е бил от кавказките републики.

Близки на жертвата разказват, че и преди инцидента свещеникът е получавал многократно заплахи за живота си по електронната си поща и телефона.

По случая се води разследване. Милицията работи по няколко версии, като основната от тях е по религиозни причини. Съмненията са за представители на исляма или на различни секти.

34-годишният Сисоев, който е от свещеническо семейство, беше известен с работата си за привличане на младото поколение към православната вяра и Църквата. През последните години той отделяше много време за мисионерска работа, като основа школа за улични проповедници в Москва.

Отецът многократно е влизал в полемика с мюсюлмани сектанти, окулисти и поддръжници на еволюцията. Той бе и сътрудник в центъра за реабилитация на жертви на тоталитарните култове и псевдорелигиозните движения и проповядваше срещу радикалните движения и екстремизма.

Мисионерът влизаше в словесен двубой особено активно с представителите на исляма, например в два публични дебата с бивш православен свещеник, приел исляма.

Даниил Сисоев е автор и на много религиозни книги, сред които "Брак с мюсюлманин", в която пише, че Бог и Църквата еднакво осъждат брака между християни и иноверци.

Заради критиките си той е получавал многократно смъртни заплахи от радикални ислямисти, заканващи се в имейл "да му отрежат главата и да го изкормят".

През октомври в издателството позвънил човек, представил се за мюсюлманин, който се заканил ако Сисоев още веднъж се изкаже за исляма, да го убият. Заради заплахите отецът няколко пъти е търсил помощ в Федералната служба по сигурността.

В един от постингите в блога си той пише: "Днес, може и да ми се смеете вече, но мюсюлманите пак обещаха да ме убият. Омръзна ми. За 14-и път. Вече свикнах."

Срещу него е имало и "официални" оплаквания включително на московска журналистка, която подава жалба срещу свещеника в прокуратурата за "оскърбяване чувствата на мюсюлманите".

Тя говори от името и на други деноминации, като признава, че той е един от най-известните православни мисионери, но залага не на добрия пример, приканата и любовта, а на обида и нападки на друговерците.

Отецът отхвърли това обвинение като опит да се подчини православната църква на войстващия ислям, решението за което според него е да усили мисионерската си работа в мюсюлманските среди.

Последната книга на отец Даниил Сисоев е със заглавие "Инструкции към безсмъртните: какво да правим, ако все пак умрем".

Негови колеги духовници са убедени, че той е пострадал заради непримиримите си позиции си по въпросите на вярата. От руското мюфтийство също изразяват възмущение и съболезнования, но смятат, че зад престъплението стоят сектанти.

За мнозина представители на православните среди убийството е венец, увенчал свещеника с мъченичество.

Православният свещеник е една от най-опасните професии в Русия, отбелязва представител на РПЦ.

"Свещениците са толкова малко, а убийствата им през последните 20 години превишават тези на която и да била друга професия. Много по-често те са мишена за силите на злото".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 7501 |22.10.2009 Иван Костов: Позор е българска национална телевизия да обсъжда руския интерес . 25| 5146 |20.09.2009 Роми убиха 17-годишен за 2 кила орехи . 3| 6240 |17.08.2009 Стършели убиха виладжия . 8| 5076 |16.07.2009 Със заглушител убиха думата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads