Реклама / Ads
20| 3542 |30.12.2020 НОВИНИ

Учители: Отварянето на училищата след празниците ще доведе до трета COVID вълна

.
Източник: БГНЕС
Учители се обявиха против решението учебните заведения да отворят врати за децата от I до IV клас на 4-ти януари 2021 г. Учителите смятат, че отварянето на училищата след празниците ще доведе до трета вълна на инфекцията у нас.
 

Според намерението на властите тогава трябва да се облекчат част от противоепидемичните мерки, по-голямата част от които ще продължат да действат до 31 януари. Учителите от неформалното обединение “Учители за безопасно образование” посочват, че данните от тестовете към настоящия момент не дават реална представа за броя на заразените. Те се опасяват още и от новия щам на вируса.


“По данни на института "Роберт Кох" и д-р Велислава Петрова, епидемиолог в университета в Кеймбридж, в период на ваксинация учебните заведения трябва да останат затворени. Тяхното отваряне би довело до нова епидемична вълна, би могла да се появи нова мутация на вируса и по този начин се провали и ваксинацията на цялото население”, посочват от организацията. 


Учителите припомнят, че на 2 декември ЕК публикува становището на ЕСDC, според която би трябвало да има период от минимум десет дни след празниците, за да се добие реална представа за епидемичната картина в страната.


Затова те настояват учебните занятия да не се възстановяват в присъствена форма от 04.01.2021 г., а да продължат в електронна среда.


Научни данни от най-престижните медицински проучвания, както и на Lancet, доказаха, че децата са решаващ фактор при разпространение на заразата. Затварянето на учебните заведения води до процентно намаление на репродуктивното число R между 38-54 %. Установено е и значително увеличение на стойността при повторното им отваряне, отбелязват още учителите в позицията си.


Те са категорични, че в тази ситуация електронното обучение е единствената разумна алтернатива и то трябва да продължи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3477 |18.12.2020 Македонците махат предмета ”История” като отделен в училищата? . 6| 4562 |27.11.2020 Министър Вълчев: Отваряме детските градини на 21 декември, училищата на 4 януари . 7| 3842 |23.11.2020 Социолог: Училищата увеличават заболеваемостта с 25% . 22| 4421 |18.11.2020 Математик: Училищата са основен двигател на пандемията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads