Реклама / Ads
0| 5627 |12.05.2022 НОВИНИ

Украйна, Евровизия и геополитиката: Филм, който сме гледали поне осем пъти

.
Евровизия е до голяма степен геополитически конкурс. Идеята му изобщо не е такава, но уви - когато международни журита трябва да дадат точки на определена държава, няма как да очакваме да не играят карти като добросъседство, национални интереси и прочее. Затова и не е учудващо, че точно тази година представителите на Украйна се сочат като победители в песенния конкурс от букмейкърите - още един шанс на Европа да покаже солидарността си с Киев и да осъди руската инвазия. А и песента не е никак лоша. Но този филм сме го гледали поне осем пъти.
 

2004 г. 

 

Първият път, когато Украйна спечели Евровизия, беше втората година, в която участва. Певицата Руслана се нареди първа с песента "Wild Dances". Посланието не е откровено политическо, но обхвана постсъветската национална идентичност в Украйна като припомни фолклора на хуцулите - западноукраински етнос. 

 

2005 г. 

 

Само месеци след като Оранжевата революция в Украйна тстрани подкрепяния от Русия президент Виктор Янукович, страната бе домакин на конкурса "Евровизия" през 2005 г. Киев бе представен от групата GreenJolly, която изпя "Together We Are Many“. Песента е била химн по време на Оранжевата революция. Текстовете бяха счетени за твърде политически и GreenJolly в крайна сметка изпълни модифицирана версия. Барабанистът на групата носеше оранжево, докато фронтменът носеше тениска с лика на Че Гевара - основна фигура на Кубинската революция.

 

2007 г. 

 

През 2007 г. украинецът Андрий Данилко, известен със сценичното си име Верка Сердючка, се нареди на второ място с бомбастично изпълнение на "Dancing Lasha Tumbai“. Песента беше разглеждана като mondegreen на "Russia, goodbye". Mondegreen е термин, който се използва за неправилно чута или интерпретирана фраза в дадена песен. Данилко каза в интервю, че ще изпее само "Russia Goodbye“ в текста на песента, потвърждавайки статута на песента като политическо изявление. 

 

2014 г. 

 

През 2014 г., по-малко от два месеца след като Путин нахлу и незаконно анексира Кримския полуостров в Украйна, тълпата в Копенхаген освирква руските сестри Толмачеви на финала на Евровизия, което накара EBU да въведе технология против освиркване.

 

2016 г. 

 

През 2016 г. украинката Джамала спечели Евровизия с песента си "1944". Песента бе остро критикувана заради политическото послание, което носи в контекста на анексирания от Русия Крим. Мнозина го видяха като алегория. Според създателите й обаче "1944" е песен, посветена на прабабата на Джамала и опита да бъде сред около 240 000 кримски татари, депортирани от Крим в Централна Азия от съветския диктатор Йосиф Сталин.


Русия протестира, че песента нарушава забраната на EBU за изпълнения, съдържащи "текстове, речи или жестове от политически или подобен характер".

 

Но докато критиците на песента на Джамала отбелязаха, че EBU е принудил групата Genealogy на Армения през предходната година да промени заглавието на песента си за арменския геноцид от "Don’t Deny“, защото е твърде политическа (в крайна сметка ще бъде наречена "Face the Shadow“), EBU даде зелена светлина на "1944“ на Джамала като според мотивите тя се позовава на исторически събития. 

 

Когато Джамала в крайна сметка спечели състезанието, като измести руснака Сергей Лазарев (фаворитът допреди това) на трето място, руснаците реагираха яростно. Мария Захарова, говорител на руското външно министерство, предположи, че следващата година конкурсът може да бъде спечелен с песен за сирийския диктатор Башар ал Асад.

 

2017 г. 

 

Украйна беше домакин на Евровизия 2017, след като спечели конкурса през 2016 г. И предвид напрежението и продължаващия конфликт с Русия, напълно очаквано бе конкурсът да бъде политически наворане. И тези очаквания бяха напълно оправдани. След първоначалните призиви в Русия страната да бойкотира песенния конкурс, в крайна сметка Москва изпрати Юлия Самойлова с нейната песен "Flame Is Burning“. Самойлова, която използва инвалидна количка, беше известна с това, че пя на церемонията по откриването на зимните параолимпийски игри на Русия през 2014 г. в Сочи.

 

Но преди да започне състезанието, Службата за сигурност на Украйна обяви, че разследва Самойлова заради съобщения, че тя е имала участие в кримския град Керч през 2015 г. и е пътувала до там през Русия. В крайна сметка СБУ забрани на Самойлова да влиза в Украйна за три години след приключване на разследването. Докато EBU се опита да договори Самойлова да участва дистанционно, Русия вместо това се оттегли от състезанието.

 

2019 г. 

 

Popstar Maruv бе избрана да участва в Евровизия с песента си "Siren Song". Беше обаче обект на критики заради предстоящите си концерти в Русия. Тогавашният вицерпемиер Вячеслав Кириленко написа в Tiwtter: 

 

"Представител на Украйна не може да бъде артист, който е на турне в държава-агресор, планинра да направи това в бъдеще и не намира нищо нередно в това". 

 

Maruv оттегли от конкурса, твърдейки във Facebook, че е била подложена на натиск да подпише това, което тя определи като несправедлив и прекалено ограничаващ договор, за да присъства. Както второто, така и третото място в националната селекция на страната отказаха да заемат мястото на Maruv и така Украйна в крайна сметка се оттегли от конкурса тази година.

 

Годината на войната 

 

Европейският съюз за радиоразпръскване (EBU), алиансът на обществените медийни организации, който ръководи конкурса Евровизия, винаги е настоявал, че годишното събитие е строго аполитично и трябва да покаже, че музиката може да обедини Европа. Но тазгодишното издание на песенния конкурс се провежда в сянката на войната, започнала с руската инвазия в Украйна на 24 февруари. 

 

EBU прекара първите часове от войната в да се противопостави на призивите Русия да бъде изхвърлена от конкурса, но по-малко от ден по-късно EBU направи остър завой като заяви, че участието на Русия би уронило престижа на конкурса. Украинският оркестър Калуш написа “Стефания“ преди нахлуването, но песента е пропита с едва прикрито патриотично чувство. Песента привидно е за едноименната майка на фронтмена Псюк, но текстът звучат много сякаш са написани за родината му.

 

Калуш не беше първият избор на Украйна за конкурса. Групата зае второ място в националната селекция на страната. Победител стана Алина Паш с песента си "Tini Zabutykh Predkiv“ или "Shadows of Forgotten Ancestors“ – изрично националистическа песен за неволите на Украйна през вековете. Но след като се появиха обвинения, че Паш е нарушила украинския закон, пътувайки през 2015 г. до Крим от Русия, която анексира украинския полуостров през 2014 г., тя беше принудена да се оттегли.

 

Ако Калуш спечели в събота, традицията на Евровизия повелява Украйна да бъде домакин на конкурса следващата година. Дали Евровизия може да се завърне в Киев през 2023 г., не е ясно.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3427 |04.05.2022 Безрезултатен двучасов коалиционен съвет за военната помощ за Украйна, топката днес е в депутатите . 0| 4456 |03.05.2022 Иво Христов: Да доставяме оръжие ще ни направи официално тил на Украйна, а това значи и потенциална цел . 0| 8542 |03.05.2022 Балабанов: Вместо да е с нас в Украйна, гледам я Нинова по пазарите... . 0| 4594 |01.05.2022 Заков: Г-н Кулеба е прав. Който не доставя оръжия на Украйна, подкрепя руската агресия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads