Реклама / Ads
0| 4593 |01.05.2022 НОВИНИ

Заков: Г-н Кулеба е прав. Който не доставя оръжия на Украйна, подкрепя руската агресия

.
Драгомер Заков Източник: БГНЕС
Българският министър на отбраната Драгомир Заков е съгласен с украинския външен министър Дмитро Кулеба, че ”всеки, който не доставя оръжия на Украйна, подкрепя руската агресия в неговата страна”.
 

"Дори като дипломат, защото аз съм също дипломат, дълбоко в душата си мисля, че г-н Кулеба е абсолютно прав", заяви Заков в интервю за Аджерпрес.

 

Според него дискусията в парламента по въпроса е особено важна, тъй като става дума за това народните представители да обсъждат публично тази тема и да вземат решение.

 

Същевременно той спомена изказването на президента на Украйна Володимир Зеленски, че всяка страна би следвало да помогне съобразно възможностите си и че ако няма, да речем, изтребители, би могла да окаже друга подкрепа: "Поради тази причина казах, че има много начини да се помогне. Мисля, че Украйна се нуждае от много неща. Не забравяйте, че рано или късно, надявам се, че ще е по-рано, а не по-късно, ще имаме друг етап, когато ще трябва да се помогне в помиряването и възстановяването на Украйна".

 

Министърът изказа мнение, че западният свят е закъснял да осъзнае какво се случва в Украйна. Според него обаче България и Румъния са се застъпвали от много години за необходимостта от по-голяма намеса на НАТО.

 

"Смятам, че сегашните обстоятелства в Украйна ясно показват, че Черноморският регион е важен регион за евроатлантическата сигурност и ние трябва да бъдем напълно ангажирани в укрепването на тази сигурност за всички нас, не само за България, Румъния, Турция, тези три съюзнически държави, но също за НАТО като цяло, и сигурен съм, че това ще бъде общата визия на съюзниците на срещата през юни", заяви Заков.

 

Помолен да коментира препоръката на България гражданите й да напуснат Молдова, вероятно с оглед на събитията в Приднестровието, и попитан как България възприема ситуацията там, Драгомир Заков посочи, че това е решение на външното министерство и предположи, че става дума за превантивна мярка с цел да се избегнат усложнения, в случай че ситуацията се влоши. "Разбира се, вие отлично знаете, че ситуацията в Приднестровието не е чак толкова спокойна, а аз смятам тези мерки по-скоро за превантивни, а не за нещо друго", добави той.

 

Според него има риск за Приднестровието и Молдова на фона на конфликта в Украйна, но "международната общност би следвало да направи всичко възможно, за да избегне подобни сценарии, преливането на конфликта към Приднестровието, защото не е само в Приднестровието, не е само в Молдова. Преливането би могло да засегне Балканите. А тогава ние може да имаме по-голям проблем", посочи той.

 

"Вярвам, че никой не може да гарантира сигурността и стабилността в Черно море без България и Румъния", коментира още министърът на отбраната пред румънската медия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3193 |26.04.2022 Една заплата дарение: Дмитро Кулеба благодари на премиера Петков . 0| 6218 |21.04.2022 Кулеба постави депутатите в шах. Нямало да си тръгне, докато България не реши за оръжията . 0| 3242 |21.04.2022 Кулеба: Рационални, но лицемерни са аргументите срещу военната помощ за Украйна . 0| 3814 |21.04.2022 Делегацията на Кулеба е разочарована от отказа на България да даде оръжие на Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads