Реклама / Ads
7| 2849 |15.02.2024 НОВИНИ

Украйна мобилизира щурмоваци в Авдеевка заради руско настъпление

.
Източник: БГНЕС
Украйна мобилизира в Авдеевка калени в битки резервисти от Трета щурмова бригада заради засилената руска офанзива за превземане на източния град след месеци на ожесточени сражения, съобщи Ройтерс.
 

Ръководството на съставената от щурмоваци от пехотата бригада, която е едно от най-мощните украински бойни подразделения, е оценила ситуацията в Авдеевка като "ад" - "нестабилна и взривоопасна", посочва агенцията. Бойците са изпратени, за да подсилят разположените там военни сили на Киев.

 

Бригадата участва в украинското контранастъпление в източната част на страната през лятото на миналата година, а се е сражавала и в битката за Бахмут, друг град в Източна Украйна, който отблъскваше руските сили в продължение на месеци, преди да падне през май.





"Врагът продължава да предислоцира войските си (около Авдеевка) и мобилизира нови сили и оборудване в подстъпите към града", се отбелязва в изявлението на бригадата в приложението "Телеграм".

 

Руските сили правят всичко по силите си да стигнат до Авдеевка от октомври миналата година, като са го обсадили от три страни, ограничавайки доставките за украинските сили в града. Ройтерс пише, че Москва се надява градът да бъде превзет преди президентските избори в Русия идния месец, на които се очаква Владимир Путин да бъде преизбран.





Агенцията допълва, че с навлизането на руската инвазия в Украйна в третата й година, изпитанията за Киев стават все по-сериозни, успоредно с нарасналата несигурност относно бъдещата военна помощ на САЩ.

 

На фона на мащабната реформа по висшите етажи на армията, осъществена от украинския държавен глава Володимир Зеленски миналата седмица, Киев още не е заявил ясно военната си стратегия относно град Авдеевка, припомня Ройтерс. От 32-те хиляди жители преди руското нашествие сега там са останали по-малко от хиляда души.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3734 |15.02.2024 Тръмп стресна Европа: 18 държави с рекорден бюджет за отбрана . 5| 2607 |15.02.2024 Настимир Ананиев: Трябва да се справим с рецидивистите на пътя, работи се по наредбата за наркотичните вещества . 1| 2579 |15.02.2024 Макрон и Зеленски ще подпишат двустранно споразумение за сигурност в Елисейския дворец . 0| 2610 |15.02.2024 Турнир със залози на живо за Първа лига на България на сайта на WINBET

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads