Реклама / Ads
2| 2345 |14.04.2024 НОВИНИ

Украйна осъди Иран. ЕС свиква извънредно външните министри. Русия - държава-терорист, зове за сдържаност

.
Демонстрация в Тел Авив в подкрепа на Украйна. 20 март, 2023 г.
Украинският президент Володимир Зеленски днес осъди иранската атака срещу Израел, призовавайки към усилия за предотвратяване на по-нататъшна ескалация на напрежението в Близкия изток, съобщи Ройтерс.
 

„Иранските действия заплашват целия регион и света, както руските действия заплашват с по-широк конфликт. Очевидното сътрудничество между двата режима в разпространяването на терора трябва да се сблъска с категоричен и единен отговор от света“, написа Зеленски в социалната мрежа „Екс“.





ЕС свиква извънредна среща на министрите на външните работи във вторник

 

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел пък призова във вторник да бъде проведена извънредна среща на министрите на външните работи на ЕС, на която да бъдат обсъдени нападенията на Иран срещу Израел.

 

"Нашата цел е да допринесем за деескалацията и сигурността в региона", написа Борел в социалната медийна платформа "Екс".

 

По-рано европейските лидери осъдиха ответната атака на Иран срещу Израел късно в събота на фона на нарастващите опасения от сериозна ескалация на конфликта в Близкия изток.

 

Русия призова всички страни от конфликта да проявят сдържаност

 

Руския заяви днес, че е изключително загрижена от иранските удари по Израел и призова всички страни от конфликта да проявят сдържаност. Същевременно според нея напрежението ще остане високо, докато не се разреши конфликтът между Израел и палестинците, съобщи Ройтерс.

 

„Изразяваме извънредна загриженост от поредната опасна ескалация на напрежението в региона. Призоваваме всички въвлечени страни да проявят сдържаност“, пише в официално заявление на руското външно министерство, публикувано след удара.





Русия отбеляза, че Техеран е заявил, че атаката е извършена в рамките на правото му на самоотбрана след израелския удар по иранското консулство в Дамаск, което Москва осъди. Доста подобно нещо каза днес и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

 

Русия, която има близки връзки с Иран, заяви че Западът е блокирал опитите на Съвета за сигурност на ООН да реагира на израелския удар по дипломатическия обект.

 

„На няколко пъти предупредихме, че редицата неразрешени кризи в Близкия изток, особено в палестинско-израелската зона на конфликт, които са често разпалвани от безотговорни провокации, ще доведат до засилване на напрежението“, заяви министерството.

 

Кремъл все още не е коментирал публично въпроса.

 

Бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви, че война между Израел и Иран ще влоши шансовете на президента на САЩ Джо Байдън да бъде преизбран.

„Америка не иска голяма война в Близкия изток. Убийствата в Газа влошават шансовете на Байдън на изборите и войната между Израел и Иран допълнително ще увеличи несигурността“, заяви Медведев.

 

Техеран изстреля балистични ракети и безпилотни летателни апарати срещу цели в Израел, съобщиха иранските държавни медии, като този ход може да предизвика ескалация на бойните действия в Близкия изток. Иран заплаши да отвърне на смъртоносния израелски удар по консулството му в Сирия.





Израелските военни заявиха, че изстрелванията са били повече от 300, но 99% от тях са били прихванати. Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че американските сили са помогнали на Израел да свали "почти всички " безпилотни самолети и ракети, и обеща да свика съюзници, които да разработят единен отговор.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 2460 |14.04.2024 Иран атакува Израел - как реагираха българските политици? . 6| 2534 |14.04.2024 Евгения Кара-Мурза: Путин върна целия арсенал съветски репресивни методи. Режимът в Кремъл трябва да падне . 19| 2519 |14.04.2024 Деница Симеонова за Живко Коцев: Не браним никого, имаме принципни позиции . 10| 2307 |14.04.2024 За Израел конфронтацията с Иран не е приключила. CNN: Байдън казал на Нетаняху, че САЩ няма да участват в атака срещу Иран

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads