Реклама / Ads
1| 13704 |05.03.2024 НОВИНИ

Руслан Трад: Москва започна масовото производство на ирански Шахед, ще изпраща още повече дронове срещу украинските градове

.
Руслан Трад
"Докато в Черно море Руската федерация губи сили и присъствие, Москва започна масовото производство на иранския дрон Shahed. Има данни, че този процес продължава вече няколко месеца, но сега се появиха и първите кадри на това производство. Това означава, че Кремъл ще успява да изпраща по-често и повече дронове срещу украинските градове и критична инфраструктура, принуждавайки украинското командване да заделя ресурси за отбрана далеч от фронтовите линии. Очакванията са за напрегната пролет и тежко лято", пише Трад.
 

Руслан Трад, журналист, Facebook. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.

 

През нощта още един руски военен кораб беше потопен от морските дронове на украинското военно разузнаване - това е "Сергей Котов", спуснат на вода през януари 2021 г.


Очевидно е, че командването на Черноморския флот на Руската федерация не е направило никакви изводи след загубата на над 20% от плаващите кораби за две години; при големите кораби загубите са над 40%. ВМС на Руската федерация не показва готовност за водене на война с морските дронове, освен ако не броим изтеглянето на съдове на Черноморския флот към пристанищата на Краснодарския край и Абхазия.







Очаква се, че Руската федерация, според чиято официална версия нито един кораб на Черноморския флот не е бил потопен от Украйна, ще съпроводи потапянето на "Котов" с пълно мълчание.


Освен премълчаването на факта на потъването на кораба на стойност 65 милиона долара, военното командване ще премълчи и факта, че той е бил потопен не край западния, а край източния край на окупирания Крим - близо до Кримския мост.


Последните събития от януари досега показват индикации, че Украйна разширява господството си в Черно море. Реализирайки доктрината си за нанасяне на максимални загуби на Руската федерация, украинската армия потопява всичко, което излиза в морето, независимо дали е голям или среден кораб, нов или стар. За по-малко от месец са потопени дузина плавателни съдове и самолети на Руската федерация в района на Крим.


В същото време, няма индикации, че Руската федерация подготвя адекватни контрамерки срещу атаките на морските дронове и следователно нападенията ще продължат.
Може да се очаква, че следващата цел на украинските атаки е Кримският мост. И тук контекстът става особено важен.


Докато в Черно море Руската федерация губи сили и присъствие, Москва започна масовото производство на иранския дрон Shahed. Има данни, че този процес продължава вече няколко месеца, но сега се появиха и първите кадри на това производство. Това означава, че Кремъл ще успява да изпраща по-често и повече дронове срещу украинските градове и критична инфраструктура, принуждавайки украинското командване да заделя ресурси за отбрана далеч от фронтовите линии.


От украинска страна, Турция и Германия изнасят производството на военна техника директно на украинска територия, което ще намали значително времето за разполагане по фронтовете. Проблемът е, че ще са нужни още няколко месеца.







Докато Германия и Великобритания спорят кой какви ракети ще праща на терен и дали има западни екипи, подпомагащи украинската армия на фронта, то съюзниците на Руската федерация не се притесняват и дори промотират координацията си с Москва. Производството на дронове е само върхът на айсберга - Иран, Китай и Северна Корея все по-често доставят компоненти, техника, финансова помощ и разузнавателна информация на Кремъл.


Очакванията са за напрегната пролет и тежко лято.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2523 |05.03.2024 Смесени сигнали от ГЕРБ относно предсрочни избори: За Дончев ротацията в този вид е "безсмислена" . 6| 2575 |05.03.2024 Шаламанов: Тази ужасна война можеше да свърши 2024 г., ако Украйна бе получила въоръженията, които искаше . 9| 2746 |05.03.2024 Габриел се нареди до посестримите Цецка, Деси и Цвета: Благодаря ви г-н Борисов, че сте лидер на партията . 3| 6390 |05.03.2024 Евгений Кънев: За да се лекува рашизма на българите, е нужна обществена психотерапия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads